4 oktober 2023

Beste blik op ’t zwarte gat in centrum Melkweg

Computeranimatie van het centrale zwarte gat van de Melkweg

Credit: Noble & Gammie.

Door radiotelescopen in Hawaï, Californië en Arizona te laten samenwerken hebben sterrenkundigen hun beste blik tot nu toe kunnen werpen op het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg. Via de techniek van de Very Long Baseline Interferometry (VLBI) vormden de drie radiotelescopen één grote radiotelescoop met een lengte van maar liefst 4.500 km. Daarmee bekeken sterrenkundigen dat zwarte gat, Sagittarius A  (of Sgr A) genoemd vanwege z’n lokatie in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). Door de VLBI-techniek, waarbij in dit geval gekeken werd naar radiostraling met een golflengte van 1,3 mm, kon men in Sgr A* details zien men een ongeëvenaarde resolutie van maar liefst 37 micro-boogseconden. Da’s ongeveer hetzelfde als een voetbal die je vanaf de Aarde op de Maan ziet. 😯 Vanwege z’n massa (3,6 miljoen zonmassa’s) heeft het centrale zwarte gat een grote waarnemingshorizon [1]De grens van een zwart gat, waarbinnen ontsnappen niet meer mogelijk is.: zo’n 16 miljoen km in doorsnede. Die grootte heeft men nu ongeveer met de waarnemingen van de VLBI bereikt. De vraag is nog wel wat men precies gezien heeft aan details. Zijn het ‘hot spots’, die om de horizon cirkelen, is het een jet die wegspuwt van het zwarte gat, is het een soort van gloeiende corona? Daar zijn nog geen antwoorden op. In een vervolgonderzoek wil men kijken of de radiotelescopen ook op een golflengte van 0,85 mm kunnen werken en dat moet dan nog scherpere beelden opleveren. Op de afbeelding hierboven een computeranimatie van de omgeving van de waarnemingshorizon van Sgr A*. Morgen verschijnt er een artikel in het Engelse vakblad Nature over de waarnemingen aan Sgr A*. Mocht ik nog ergens ‘harde’ foto’s van het centrale zwart gat te zien krijgen, dus geen illustratie zoals hierboven, dan plaats ik die uiteraard onmiddellijk. Jullie kennen mij. 😉 Bron: Harvard-Smithsonian + ScienceNews.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 De grens van een zwart gat, waarbinnen ontsnappen niet meer mogelijk is.

Comments

  1. Met maar drie telescopen in zo’n VLBI array is het niet mogelijk om ‘harde’ fotos te maken, daarvoor heb je meer telescopen en een lange waarneemtijd nodig. Met drie telescopen is het wel mogelijk om informatie te krijgen over de grootte van een object: Sgr A* in dit geval. Overigens was de resolutie volgens het artikel gelijk aan het zien van een baseball op de maan: die is beduidend kleiner dan een voetbal.

  2. Baseballen! Ja, ik had die dingen verward met basketballen. Zo”n baseball is toch een soort van honkbal? Tsja, dat maakt de prestatie alleen maar groter. Bedankt voor je reactie. 🙂

  3. In wich direction off a well known star of our well known zodiak do i find this centrum of our galaxy & this black hole

  4. The center of the galaxy is in the constellation of Sagittarius. There are no bright stars in the vicinity of the center. The coördinates of the galactic center are Right Ascension 17h45m40.04s, Declination -29° 00' 28.1" (J2000 epoch).

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: