21 juli 2019

Was ‘t geen prachtig bankbiljet?

Een bankbiljet met Huygens erop
Weinigen zullen zich het nog herinneren, maar ergens in de jaren vijftig kende Nederland een bankbiljet van vijfentwintig gulden met daarop niemand minder dan Christiaan Huygens. Ik wist het zelf ook niet (mijn productiejaar is 1961), maar in een bericht over de tentoonstelling 400 jaar telescopen in Museum Boerhaave in Leiden stond dat prachtige biljet afgebeeld. Op de achtergrond zie je het huis Hofwijck, waar Christiaan Huygens opgroeide. Ook zie je Saturnus, de planeet waarvan Huygens de ringen ontdekte. Datum van ondertekening door de president van de Nederlandsche Bank is 10 april 1955. Op 14 februari 1956 kwam het biljet voor het eerst in circulatie in het betalingsverkeer en tussen 18 april 1977 en 19 januari 1978 werd ‘ie er weer uitgehaald. Het is maar dat jullie het weten. 😉 Bron voor al die data: DNB.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.