25 augustus 2019

8 minuten turen naar ‘geheime laag’ van de Zon

Het Zeemaneffect bij zonnevlekkenDe NASA is van plan om april 2009 onderzoek te gaan doen naar een geheimzinnige laag in de atmosfeer van de Zon, het zogenaamde transitiegebied. Dat gebied ligt zo’n 5.000 km boven het zichtbare oppervlak van de Zon en daarin zijn magnetische velden zo sterk dat ze de druk van de zonmaterie weerstaan en waarin verschijnselen ontstaan zoals zonnevlammen, de Coronale Massa Ejecties (CME’s) en waarin de zonnewind tot snelheden van miljoenen km per uur wordt geslingerd. In feite komt vanuit deze laag het ruimteweer tevoorschijn. Probleem is alleen dat de NASA slechts acht minuten heeft om dat onderzoek aan de ‘geheime laag’ uit te voeren. Acht minuten! 😯 Vanaf de lanceerbasis White Sands (New Mexico, VS) wordt april 2009 namelijk de telescoop SUMI1 gelanceerd. SUMI bevindt zich bovenin een Black Brant raket, eentje die ‘slechts’ een suborbitale baan ((Een suborbitale ruimtevlucht is een vlucht waarbij het ruimtevaartuig wel de ruimte bereikt, maar geen stabiele baan rond de Aarde aanneemt, en weer terugkeert naar de Aarde voordat het

  1. Solar Ultraviolet Magnetograph Investigation. []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.