19 juli 2024

Lezing: groepen sterrenstelsels in het jonge heelal

Jonge sterrenstelsels

Credit: H.T.Intema

Op vrijdag 12 september 2008 houdt H.T.Intema een lezing voor de leden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over het speuren naar groepen sterrenstelsels in het jonge heelal. Niet-leden die geïnteresseerd zijn die zijn ook van harte welkom. Even wat info over Intema’s lezing: Met behulp van de krachtigste telescopen is het gelukt om sterrenstelsels waar te nemen toen het heelal ongeveer 1 miljard jaar oud was, minder dan een tiende van de huidige leeftijd.In Leiden wordt onderzoek gedaan naar de manier waarop deze sterrenstelsels zich groeperen. Wanneer en hoe deze clusters zijn ontstaan is een onderzoeksveld waarin de afgelopen jaren veel werk is verricht. Deze lezing heeft als doel het publiek te informeren over de theorieën die (reeds langere tijd) bestaan over de vorming van clusters van sterrenstelsels en de nieuwe inzichten die afgelopen jaren met behulp van waarnemingen zijn verworven. De zaal gaat 20.00 uur open en hier staat hoe je er kan komen. Meer info bij Christiaan Huygens.

Share

Speak Your Mind

*