25 mei 2024

Morgen (10 sept) wordt een druk dagje

Drukke dag 10 september

Credit: NASA/CERN

De agenda’s van menig persoon zijn morgen (woensdag 10 september anno domini 2008) vol. Even een paar highlights:

  1. Na vele jaren van noeste arbeid gaat morgen de Large Hadron Collider (op de foto rechts) echt in gebruik. Geen proefdraaien meer, maar gewoon full power. Heel wat mensen vrezen dat het ’t einde van de Aarde zal betekenen en dat enge dingen zoals mini-zwarte gaten zullen worden geproduceerd, maar de duizenden wetenschappers die aan de LHC hebben meegebouwd en/of gedacht zijn vol vertrouwen. Morgenavond weten we of we nog gewoon verder kunnen met ons leven. 🙂
  2. De NASA geeft een persconferentie over de meest heldere gammaflitser die ooit gezien is, GRB 080319B (op de foto links). De flitser die zelfs eventjes met het blote oog zichtbaar was en dat op een afstand van 7,5 miljard lichtjaar. 😯  Mmm, zo’n persconferentie geven ze bij de NASA niet zo maar, dus er zal wel iets spectaculairs aan de hand zijn [1]Niet verder vertellen hoor, maar dit is de allereerste gammaflitser die ze zagen op het moment dat ‘ie echt BANG deed. Bij al die andere gammaflitsers waren ze altijd een fractie te laat.. Als ’t goed is dan is de persconferentie om 19.00 uur Nederlandse tijd, te bewonderen via NASA TV.
  3. Emily Lakdawalla geeft om 21.00 uur Nederlandse tijd weer een chatsessie op Ustream. Voornaamste onderwerp zal zijn de recente passage van de Rosetta langs de planetoïde Steins.
  4. M’n zus is jarig! 😀

Voetnoten

Voetnoten
1 Niet verder vertellen hoor, maar dit is de allereerste gammaflitser die ze zagen op het moment dat ‘ie echt BANG deed. Bij al die andere gammaflitsers waren ze altijd een fractie te laat.
Share

Comments

  1. Waarom reageren zou weinig (bijna niemand) mensen op jou leuk gebrachte blogs? 😕

  2. Tsja, goede vraag. Geen idee. Aan kijkers geen gebrek hoor, gemiddeld 800-1000 unieke bezoekers per dag. Maar het is net een rommelmarkt bij mij: veel kijkers, geen kopers.

Speak Your Mind

*