Hubble vindt mysterieus object

Credits: Kyle Barbary et al

Met behulp van de Hubble ruimtetelescoop heeft een internationaal team sterrenkundigen tijdens een  Cluster Supernova Survey een mysterieus object ontdekt, dat tot nu toe niet lijkt op een bekend object. Het gaat om SCP 06F6 in het sterrenbeeld Boötes, waarbij SCP staat voor Supernova Cosmology Project. Door de sterrenkundigen wordt SCP 06F6 omschreven als een “unusual optical transient.” Uh…, ja da’s duidelijk. 😉 Het object werd voor het eerst gezien op 21 februari 2006 met behulp van de Advanced Camera for Surveys (ACS) van Hubble. Toen bleek het de eerste honderd dagen helderder te zijn geworden in lichtkracht, tot +21m. De honderd dagen dáárna daalde de lichtkracht weer met een factor 120 tot +26m. Op de foto zie je ‘m rechtsboven en uitvergroot rechtonder. Het spectrum dat van SCP 06F6 werdn genomen week duidelijk af van de spectra van supernovae, dus een supernova kon het niet zijn. Sterker nog, het spectrum week af van á lle spectra uit de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) database! 😯 De grote vraag is dus wat het dan precies is geweest. Tot nu toe tast men in het duister over de ware aard van dit mysterieuze object. Onder leiding van Kyle Barbary (Universiteit van Californië in Berkeley) heeft het team een artikel aangeboden ter publicatie in het vakblad The Astrophysical Journal. Wie zin heeft kan het hier alvast lezen. We zullen vast nog wel meer horen van SCP 06F6. Ik hou jullie op de hoogte. Bron: ITwire.

Computer LHC gekraakt door hackers!

Credit: CERN

Volgens een bericht van de Engelse krant Telegraph zijn deze week hackers uit Griekenland erin geslaagd om het computersysteem te kraken van de Large Hadron Collider, die woensdag van start ging. Diezelfde dag dat de wereld ademloos toekeek hoe de protonen in de LHC werden geïnjecteerd wisten de hackers een pagina te plaatsen met als kop ‘GST: Greek Security Team’. Hiernaast zie je die pagina. Het bericht eindigde met ‘We are 2600 – dont mess with us. (sic)’. De aangevallen website, http://cmsmon.cern.ch, is door de actie uit de lucht gehaald door CERN. Wetenschappers zijn zich behoorlijk rot geschrokken van de hack, want de betreffende computer is één stap verwijderd van de ‘mainframe’ van één van de detectoren van de LHC. Die detector, het Compact Muon Solenoid Experiment (CMS), is een 12.500 ton wegende magneet, die 21 meter lang en 15 meter breed is. Het Aan het CMS zijn zo’n 2.000 geleerden (!) verbonden, die samen met ‘concurrent’ Atlas op zoek zijn naar het Higgsdeeltje. Saillant detail in het bericht van de Telegraph was dat één van de verbonden geleerden het volgende commentaar gaf:

 We think that someone from Fermilab’s Tevatron (the competing atom smasher in America) had their access details compromised.

Oeps, dat klinkt toch als een soort van beschuldiging, zou ik zo zeggen? Afijn, in korte tijd maken we nu mee dat twee miljarden kostende instrumenten gekraakt zijn door hackers, eerst de ISS en nu de LHC. Werk aan de winkel voor de computerbeveiligers! Bron: Telegraph.co.uk.