23 september 2023

Computer LHC gekraakt door hackers!

De door de krakers geplaatste pagina

Credit: CERN

Volgens een bericht van de Engelse krant Telegraph zijn deze week hackers uit Griekenland erin geslaagd om het computersysteem te kraken van de Large Hadron Collider, die woensdag van start ging. Diezelfde dag dat de wereld ademloos toekeek hoe de protonen in de LHC werden geïnjecteerd wisten de hackers een pagina te plaatsen met als kop ‘GST: Greek Security Team’. Hiernaast zie je die pagina. Het bericht eindigde met ‘We are 2600 – dont mess with us. (sic)’. De aangevallen website, http://cmsmon.cern.ch, is door de actie uit de lucht gehaald door CERN. Wetenschappers zijn zich behoorlijk rot geschrokken van de hack, want de betreffende computer is één stap verwijderd van de ‘mainframe’ van één van de detectoren van de LHC. Die detector, het Compact Muon Solenoid Experiment (CMS), is een 12.500 ton wegende magneet, die 21 meter lang en 15 meter breed is. Het Aan het CMS zijn zo’n 2.000 geleerden (!) verbonden, die samen met ‘concurrent’ Atlas op zoek zijn naar het Higgsdeeltje. Saillant detail in het bericht van de Telegraph was dat één van de verbonden geleerden het volgende commentaar gaf:

 We think that someone from Fermilab’s Tevatron (the competing atom smasher in America) had their access details compromised.

Oeps, dat klinkt toch als een soort van beschuldiging, zou ik zo zeggen? Afijn, in korte tijd maken we nu mee dat twee miljarden kostende instrumenten gekraakt zijn door hackers, eerst de ISS en nu de LHC. Werk aan de winkel voor de computerbeveiligers! Bron: Telegraph.co.uk.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: