25 augustus 2019

Da’s pas een straal water

Water afkomstig van HH 211-mm

Water afkomstig van HH 211-mm

Ziedaar de grootste ons bekende straal water in het heelal, afkomstig van een wel heel bijzondere kraan: de jonge, hete ster genaamd HH 211-mm. Een team sterrenkundigen onder leiding van Achim Tappe (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, VS) keek met behulp van de infrarood ruimtetelescoop Spitzer naar die ster en zag in het spectrum ervan watermoleculen. De ster straalt die in een enorme jet parallel aan z’n rotatieas van zich vandaan. De watermoleculen, H2O volgens de schoolboekjes, komen echter in botsing met de wolk van gas en stof die HH 211-mm omhult. De wolk is normaal gesproken ijskoud en de stofkorrels zijn omhuld door een dun laagje ijs. Maar de botsing zorgt ervoor dat dat ijs verdampt en dat er ulttraviolette straling wordt uigtezonden. Die UV-straling zorgt er op haar beurt weer voor dat er

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.