19 juli 2024

NASA zet rubber eenden in voor klimaatstudie

Waar rubber eenden al niet goed voor zijn

Waar rubber eenden al niet goed voor zijn

Nee, het is nog geen 1 april, dus het is echt geen grap: de NASA heeft in de Jakobshavngletsjer op Groenland negentig rubber eenden in het ijs begraven! 😯 Ze hebben negentig gaten in het ijs geboord en daar de eenden in gedaan. Dit doen ze om de beweging van het ijs te meten en zodoende te kijken hoe snel de gletsjer beweegt, met name in de zomermaanden. De eenden zijn ieder verbonden aan een sonde ter grootte van een voetbal, waarin een GPS zit, een e-mailadres en een boodschap aan de eventuele vinder om kontakt op te nemen met de NASA. Tot nu toe zijn nog geen rubber eenden gevonden. Die Jakobshavngletjser is een  ‘beroemde’ gletsjer, want men vermoedt dat de ijsberg die in 1912 de Titanic deed zinken, afgebrokkeld was van deze gletsjer. En nu gebruikt de NASA ‘m om de veranderingen van het klimaat te bestuderen. Een goedmakertje van de gletsjer. 🙂 Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Tja, waarom niet 😉 Piepen ze ook? hi

 2. Als ze een paar jaar onder het ijs hebben gelegen zullen we weinig geluid geven denk ik. 🙂

 3. Jan Brandt zegt

  Geinig….Ik heb zo’n “rubber ducky” op de trekhaak (handig als ik weer eens zo’n stomme pech-Opel van de vluchtstrook moet slepen!!) van mijn nedrig 2CV’tje zitten.
  Word mijn 2CV nu ook door NASA in de gaten gehouden…ha…ha…??

  Eendologische groeten,

  JB

 4. Hé Janus, niet zo minderwaardig over die Opels hè. Deutsche Gründlichkeit, jawohl! 🙂 Eh… trouwens, wellicht dat we ergens rond de 29e november gezamelijk in deze luxueuze en comfortabele transporteur afreizen richting Heerlen. 😀

Speak Your Mind

*