11 december 2023

Even twee dingen over onze Zon

De zonnewind is de laatste 50 jaar niet zo laag geweest

De zonnewind is de laatste 50 jaar niet zo laag geweest. Credit: NASA

Even twee dingen die ik jullie niet wil onthouden over onze grote centrale verwarming in het zonnestelsel, de Zon: ten eerste blijkt uit metingen van de zonverkenner Ulysses, da’s het apparaat dat zo’n beetje het loodje heeft gelegd, dat de zonnewind de afgelopen vijftig jaar nog nooit zo kalm is geweest. Die zonnewind is een stroom van geladen deeltjes die ontsnappen van het oppervlak van de Zon, meestal protonen en electronen, maar soms ook alfadeeltjes en hooggeladen ionen (C, N, O, Ne,..). Dat doen ze met een flinke snelheid van zo’n 1,6 miljoen km per uur. De afgelopen zeventien jaar heeft Ulysses getrouw de Zon in de gaten gehouden. De laatste jaren kende de Zon een minimum in haar 11-jarige zonnecyclus. Bekend was al dat de zonnewind minder is tijdens de minima in de cyclus. Ulysses zag echter dat de hoeveelheid zonnewind gedurende het laatste minimum zo’n 20 á  25% lager was dan het vorige zonneminimum. De zonnewind biedt een soort van beschermend schild tegen hoogenergetische kosmische deeltjes, die van buiten het zonnestelsel komen. Minder zonnewind betekent dus minder bescherming. Er gaan dan ook stemmen op om langdurige ruimtereizen alleen tijdens maxima van de zonnecyclus te doen, omdat dá n de zonnewind een optimale bescherming biedt en kosmische straling minder risicovol zijn voor astronauten. Afijn, dat was het eerste bericht, aldus Space.com.

Deze hoort bij de 24e zonnecyclus

Deze hoort bij de 24e zonnecyclus. Credit: Pete Lawrence

Het tweede is eigenlijk een logisch gevolg op het eerste, want het is nu vastgesteld dat de 24e zonnecyclus echt is aangebroken. Begin januari dit jaar was de 24e cyclus officiëel al begonnen, toen een kleine zonnevlek op het noordelijk halfrond van de Zon werd waargenomen met nummer 10981, met een omgekeerde polariteit [1]Hetgeen duidt op een nieuwe cyclus.. Maar na 10981 hield cyclus 24 zich angstvallig stil en waren er alleen zonnevlekken van de voorgaande cyclus te zien. Maar 22 september j.l. werd door Peter Lawrence (Selsey, West Sussex, GB) voor het eerst een echt grote zonnevlek gezien, die behoort tot de 24e cyclus. Zie de afbeelding. Langzaam kruipen we naar een volgend maximum toe, hetgeen ergens in 2011 of 2012 bereikt zal worden. Zijn we eindelijk weer goed beschermd. 😀 Bron: Universe Today.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Hetgeen duidt op een nieuwe cyclus.

Comments

  1. Zonnewind biedt wel bescherming maar als er een uitbarsting is op de zon zit je toch ook niet zo fijn in je ruimteschip op weg naar mars.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d