16 juli 2024

Speciale Relativiteit bij Christiaan Huygens

Albert Einstein

Albert Einstein

Komende vrijdag geeft Dingeman Goos een voordracht bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over de speciale relativiteitstheorie (SRT) uit 1905 van Albert Einstein. Toevallig werd deze week bekend dat sterrenkundigen van de Swinburne University of Technology in Australië het broertje van de SRT, de algemene relativiteitstheorie (ART) hebben bevestigd. Da’s niet voor het eerst, want er is sinds de waarneming van de eclips van 1919 door Arthur Eddington een hele stoet experimentele bevestigingen, zowel voor de SRT als voor de ART. De laatste bevestiging van de Swinburne-groep was aan de hand van een bizar dubbelstersysteem 10.000 lichtjaar verderop, waarin een pulsar en een witte dwerg in 4,8 uur een rondje om elkaar draaien. Door het uitzenden van gravitatiegolven zouden de twee objecten iedere dag 2 mm dichter bij elkaar moeten komen. Twee millimeter! 😯 Probeer dat maar eens te meten vanaf een afstand van 10.000 lichtjaar. En jullie begrijpen het al: er werd over de afgelopen zes jaar waargenomen dat pulsar en witte dwerg 4,2 meter dichter bij elkaar waren gekomen. Met een foutmarge van 6% precies wat op grond van de ART voorspeld was! 😀 Afijn, vrijdag gaat Dingeman ons alles vertellen over de SRT, die voorafging aan de ART. Allemaal komen. Bron: ScienceAlert.

Share

Comments

 1. Da’s eng precies.
  Ik zag laatst een foto van een planeet (echt een stipje! 4x Jupiter stond erbij) die bij een ster op 500 lichtjaar afstand stond, dat zag er ook al zo eng precies uit, heb je daar al over geblogd ergens?

 2. Oeps, ik heb al zo vaak over exoplaneten geblogd. Dit zegt mij even niets.

 3. Sorry linkje:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1067086.ece/Eerste_foto_van_planeet_bij_zonachtige_ster

  Dat kan toch eigenlijk niet zo een planeet fotograferen op die afstand?

 4. Oh die exoplaneet. Ja, daar heb ik over geblogd:
  http://www.astroblogs.nl/2008/09/15/voor-het-eerst-een-exoplaneet-gefotografeerd/

  De vraag is wel of het daadwerkelijk een exoplaneet betreft, d.w.z. is dat kleine puntje echt gravitationeel gebonden aan die ster. Qua techniek is men kennelijk in staat om dat soort exoplaneten te fotogaferen. Normaal worden ze geheel overstraald door het licht van de ster, maar dit exemplaar staat zó ver verwijderd, dat ‘ie zelf zichtbaar is.

Speak Your Mind

*