17 februari 2019

Speciale Relativiteit bij Christiaan Huygens

Albert Einstein

Albert Einstein

Komende vrijdag geeft Dingeman Goos een voordracht bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over de speciale relativiteitstheorie (SRT) uit 1905 van Albert Einstein. Toevallig werd deze week bekend dat sterrenkundigen van de Swinburne University of Technology in Australi

Reacties

 1. Da’s eng precies.
  Ik zag laatst een foto van een planeet (echt een stipje! 4x Jupiter stond erbij) die bij een ster op 500 lichtjaar afstand stond, dat zag er ook al zo eng precies uit, heb je daar al over geblogd ergens?

 2. Oeps, ik heb al zo vaak over exoplaneten geblogd. Dit zegt mij even niets.

 3. Sorry linkje:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1067086.ece/Eerste_foto_van_planeet_bij_zonachtige_ster

  Dat kan toch eigenlijk niet zo een planeet fotograferen op die afstand?

 4. Oh die exoplaneet. Ja, daar heb ik over geblogd:
  https://www.astroblogs.nl/2008/09/15/voor-het-eerst-een-exoplaneet-gefotografeerd/

  De vraag is wel of het daadwerkelijk een exoplaneet betreft, d.w.z. is dat kleine puntje echt gravitationeel gebonden aan die ster. Qua techniek is men kennelijk in staat om dat soort exoplaneten te fotogaferen. Normaal worden ze geheel overstraald door het licht van de ster, maar dit exemplaar staat zó ver verwijderd, dat ‘ie zelf zichtbaar is.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: