21 september 2023

Chinezen claimen unieke aandrijftechniek

De EMdrive

De EMdrive. Credit: JPL/NASA/SPR Ltd.

Chinese onderzoekers zeggen een nieuwe en unieke techniek te hebben ontwikkeld om in de ruimte voort te kunnen bewegen. Ze spreken van de EMdrive, een afkorting van ‘electromagnetic drive’, electromagnetische voortbeweging. De test-motor die ze momenteel ontwikkelen is gebaseerd op de theorieën van de engelse wetenschapper Roger Shawyer, waarbij electrische energie via microgolven omgezet zou worden in stuwkracht. In 2006 verscheen in het Engelse blad New Scientist een artikel over de EMdrive, welk veel kritiek van andere wetenschappers opriep. Shawyer’s werk zou niet wetenschappelijk zijn en het zou het zoveelste voorbeeld van een perpetuum mobile zijn. In eigen land werd Shawyer dan ook snel ‘geboycot’ door de gevestigde bedrijven, maar in de Northwestern Polytechnical University (NPU) in Xi’an (China) vond hij een gewillig oor. En dat heeft volgens berichten geleid tot goede laboratoriumresultaten. Het Chinese team heeft op basis van Shawyer’s ideeën in de EMdrive stuwing weten te produceren die vergelijkbaar is met de stuwing van NASA’s NSTAR ionenmotor. De Chinesen hadden alleen een kwart minder brandstof nodig én de EMdrive weegt 7 kg in plaats van 30 kg voor de NSTAR. Afijn, tijd dat die Chinezen hun claims ook daadwerkelijk aantonen en een prototype van de EMdrive onafhankelijk laten testen. Bron: Wired.

Share

Comments

 1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het principe erachter totaal niet begrijp.
  Men heeft het over reflecterende microgolfstraling tussen 2 leemtes (‘cavities’)die zouden liggen in een ander referentieframe.

  Als die leemtes niet bewegen ten opzichte van elkaar hoe kunnen ze dan NIET deel uitmaken van hetzelfde referentieframe?

  Hij heeft het ook over microgolfstraling, ergo alles gaat met dezelfde snelheid (lichtsnelheid, net als alle andere elektro-magnetische staling).

  Toch zou er sprake zijn van verschillende snelheden, dat kan toch alleen een verschillend (frequentie)spectrum zijn?

  Hij heeft het ook over het equivalentieprincipe van Einstein, maar de manier waarop hij die aanhaalt doet vermoeden dat hij er totaal niets van begrijpt.

  Zie http://www.eurekamagazine.co.uk/site/redirect.aspx?id=262&type=9&url=http://journal-download.co.uk/digitalmagazines/EU/index.php?pdffile=eu01may2007fulleu.pdf

  Ik vind dit concept totaal onbegrijpelijk, alhoewel interessant als dit mocht werken.

 2. Overigens wordt in de natuurkunde al te vaak de onmogelijkheid van een perpetuum mobile aangehaald.

  Het heelal is al een bewijs dat een perpetuum mobile echt bestaat.

  Als er een begin bestaat impliceert dat automatisch de mogelijkheid tot een einde.

  Er is ook geen reden om aan te nemen dat dit proces niet kan worden herhaald.

 3. Hoi Hannes,

  Je eerste bericht kwam in m’n spamfilter terecht. Geen idee waarom. Misschien vanwege die link, die Akismet (m’n spamfilter) als spam aanzag of zo. Nou ja, hij is door mij weer terug gezet. Wat die perpetuum mobile betreft: afgezien van het heelal als p.m. geloof ik niet dat er op kleine schaal echt p.m. kunnen bestaan. Er gaat altijd energie verloren om dingen in beweging te houden.

 4. Hoi, een toename van de entropie in het heelal is ook voor te stellen als een toename van vrije energie.

  De totale hoeveelheid betrokken energie neemt niet toe, dat kan ook niet i.v.m. de eerste hoofdwet van de thermodynamica (de som der vectoren is en blijft nul), enkel de “vrije” energie neemt toe.

  Simpelweg komt het neer op een vergroting van de schaal – met elke transactie op lokaal niveau zal (in het algemeen) de entropie van het geheel stijgen.

  Ik vraag me wel eens af: is entropie niet in wezen eenzelfde proces als de inflatie?

  (Als dat zo is, is er eigenlijk ook geen behoefte aan inflatie als concept – het kan dan als een geleidelijk proces worden voorgesteld ipv van als een plotseling gebeuren.)

 5. Sorry, moet natuurlijk zijn:

  Ik vraag me wel eens af: is DE TOENAME van de entropie niet in wezen eenzelfde proces als de inflatie van het heelal?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: