Europa presenteert z’n Magnificent Seven

De Magnificent Seven. Credit: ASPERA.

Gisteren en vandaag kwamen 200 Europese wetenschappers bijeen in Brussel op de derde Roadmap Workshop om de doelen te bespreken die de Europese astro-deeltjeswetenschappen de komende jaren wil bereiken. Dertien Europese landen hebben zich daartoe verenigd in ASPERA, het AStroParticle ERAnet. De workshop leverde uiteindelijk zeven doelen op, de Magnificent Seven zoals ze het zelf omschrijven:
  1. Het waarnemen van kosmische gammastralen met de CTA, een serie van zogenaamde Cherenkov Telescopen;
  2. Neutrino-onderzoek met KM3NeT, een detector van 1 km3 in de Middellandse Zee;
  3. Studie naar donkere materie;
  4. Studie naar protonverval en neutrino-astrofysica;
  5. Studie naar neutrinomassa;
  6. Studie naar kosmische straling;
  7. Detectie van gravitatiegolven

Je ziet dat drie van de zeven doelen te maken hebben met neutrino’s, dus kennelijk vinden die 200 wetenschappers dat erg belangrijk. Ruim een jaar geleden was men ook al bijeengekomen, zich nog in fase I bevindend van die Roadmap en toen was men tot zes doelen gekomen. Daar is er dus eentje bijgekomen en da’s er eentje van neutrino’s. Maar wat mij betreft had het gewoon bij zes mogen blijven hoor [1]Maar ja, dan kan je weer niet zo’n mooi logo met de Grote Beer maken. 😉 . Meer info over de Magnificent Seven staan in dit 61 bladzijden tellende document (8,33 Mb). Bron: Eurekalert.

References[+]

References
1 Maar ja, dan kan je weer niet zo’n mooi logo met de Grote Beer maken. 😉

ATV Jules Verne verbrand in atmosfeer

Gisteren is de Automated Transfer Vehicle (ATV) Jules Verne verbrand in de atmosfeer van de Aarde. Dat was geen ongelukje, maar een gecontroleerd einde van een succesvolle missie. Het 20 ton wegende vrachtschip Jules Verne werd 9 maart met een Ariane 5 gelanceerd en op 3 april 2008 aan de ISS gekoppeld. Op 5 september werd Jules Verne weer losgekoppeld en gisteren dook ‘ie de atmosfeer in, waarvan hier een prachtige video-opname is te zien, twintig ton vuurwerk 😀 :

Bron: Universe Today.

Hubble reparatiemissie is uitgesteld

De Science Data Formatter. Credit: NASA

De reparatiemissie van de Atlantis Space Shuttle, gepland voor vrijdag 10 oktober 2008, is uitgesteld tot minstens februari 2009. Oorzaak is dat de Hubble in safe mode is geraakt, een ander woord voor slaaptoestand. 🙁 Dat is op haar beurt weer veroorzaakt door een slecht functionerend onderdeel van de Hubble, de Control Unit/Science Data Formatter – Side A. Op de foto zie je dat onderdeel en het heeft na 18 jaar van trouwe dienst de geest gegeven. Het draait met name om die Science Data Formatter (SDF), die de waarneemgegevens van de Hubble keurig in pakketjes stopt, er een header aan geeft en ze dan met een snelheid van 1 Mb per seconde naar de Aarde stuurt. Geen SDF, dan ook geen data naar de Aarde, simpel. Nou is er één hoop en dat is Side B. Yep, er is van dat hele instrument ook een Side B, een reserveonderdeel. Vóór de lancering in 1990 in de Hubble geplaatst en daarna nooit meer aangeraakt. Maar activeren van Side B is helaas niet een kwestie van een knop genaamd Side B indrukken, want daar komt veel bij kijken. Vijf andere modules die gegevens van Hubble verwerken moeten naar hún Side B worden overgezet. Dat schijnt allemaal vanaf Aarde te kunnen worden geregeld, maar het is tijdrovend. Als de Side A > Side B overgang goed gaat zou Hubble weer z’n gegevens naar aarde kunnen sturen. Maar dan heb je de situatie dat één reserveonderdeel essentiëel wordt en da’s ook niet wenselijk. NASA wil daarom sowieso een geheel nieuwe SDF plus control unit naar de Hubble brengen. Dat kost al gauw drie maanden voorbereidingstijd en zodoende denkt men dat de Atlantis pas ergens in februari volgend jaar z’n missie kan maken. Bron: Bad Astronomy.

Stem op de radiotelescoop van Dwingeloo!

Radiotelescoop Dwingeloo. Credit: Camras.

Een Nederlands topmonument op de heide, de radiotelescoop bij Dwingeloo heeft onze dringende hulp nodig! Op donderdag 2 oktober as. om 19:25 uur op Nederland 2 is de radiotelescoop namelijk één van de kandidaten in het AVRO tv-programma ‘Restauratie’ van de BankGiro Loterij. Ik wil iedereen bij deze oproepen om op de radiotelescoop te stemmen. 😀 Als de radiotelescoop met het stemmen het hoogste scoort, gaat ze door naar de finale. Bij het winnen van deze laatste stemronde op 12 november, kan zij na restauratie opengesteld worden voor het publiek. De jeugd op onze scholen kan dan via het internet de ruimte ermee verkennen. Harry Mulish heeft erover geschreven, Gerrit Achterberg heeft erover gedicht [1]Afwachten is ‘t consigne; luisteren. In Dwingelo hoor je het fluisteren der leegte in de radiotelescoop, een fragment uit het sonet Dwingelo. en met jullie hulp kan straks iedereen het mysterie van het luisteren naar het fluisteren van de sterren van dichtbij meemaken. Dit is overigens de derde keer dat de AVRO restauratie uitzendt. In de tweede serie deed de Leidse Sterrewacht mee, maar die werd helaas geen winnaar. Dat werd de Molen van Goidschalxoord. Zoiets laten we natuurlijk geen tweede keer gebeuren! Leuk al die molens, kerken, synagogen, gemalen en andere gebouwen die ook gerestaureerd moeten worden, maar van deze radiotelescoop is er maar één. Je mag net zo vaak op de radiotelescoop stemmen als je wilt, zelfs tot enkele dagen na de uitzending! Hé, die kans laten we toch niet liggen? Meer info: Stichting Camras.

References[+]

References
1 Afwachten is ‘t consigne; luisteren. In Dwingelo hoor je het fluisteren der leegte in de radiotelescoop, een fragment uit het sonet Dwingelo.

Het sneeuwt op Mars!

Het sneeuwt op Mars! Credit: NASA.

De Marslander Phoenix heeft waargenomen dat het kan sneeuwen op Mars! Met behulp van camera’s en een laser kon men op een gegeven moment [1]Sol 99 om precies te zijn. zien dat zich op een hoogte van 3,5 á 4 km sneeuwwolken bevonden (zie grafiek). De sneeuw blijkt alleen verdampt te zijn voordat het de grond bereikt. De sneeuw is niet direct met camera’s vastgelegd, maar dat is wel iets dat men nog hoopt te kunnen doen met de Phoenix. De Marslander zal er in november mee ophouden, omdat dan de winter in het noordpoolgebied aanbreekt en de zonnepanelen geen zonlicht meer kunnen ontvangen. Als joker hebben de wetenschappers nog een microfoon aan boord van Phoenix uit de hoed getoverd. Die is tot nu toe nog nooit gebruikt, maar men wil ‘m ook voor onderzoek gaan inzetten. Phoenix heeft overigens óók aangetoond dat het stof dat in haar omgeving ligt lijkt op zeewater, qua chemische samenstelling. Men vond namelijk calciumcarbonaat in het stof en kleideeltjes. Nader bewijs dus voor de theorie dat er zeewater op Mars heeft gestroomd in een ver verleden. Bron: Planetary.org.

References[+]

References
1 Sol 99 om precies te zijn.