15 juli 2024

Het sneeuwt op Mars!

Het sneeuwt op Mars!

Het sneeuwt op Mars! Credit: NASA.

De Marslander Phoenix heeft waargenomen dat het kan sneeuwen op Mars! Met behulp van camera’s en een laser kon men op een gegeven moment [1]Sol 99 om precies te zijn. zien dat zich op een hoogte van 3,5 á 4 km sneeuwwolken bevonden (zie grafiek). De sneeuw blijkt alleen verdampt te zijn voordat het de grond bereikt. De sneeuw is niet direct met camera’s vastgelegd, maar dat is wel iets dat men nog hoopt te kunnen doen met de Phoenix. De Marslander zal er in november mee ophouden, omdat dan de winter in het noordpoolgebied aanbreekt en de zonnepanelen geen zonlicht meer kunnen ontvangen. Als joker hebben de wetenschappers nog een microfoon aan boord van Phoenix uit de hoed getoverd. Die is tot nu toe nog nooit gebruikt, maar men wil ‘m ook voor onderzoek gaan inzetten. Phoenix heeft overigens óók aangetoond dat het stof dat in haar omgeving ligt lijkt op zeewater, qua chemische samenstelling. Men vond namelijk calciumcarbonaat in het stof en kleideeltjes. Nader bewijs dus voor de theorie dat er zeewater op Mars heeft gestroomd in een ver verleden. Bron: Planetary.org.

Voetnoten

Voetnoten
1 Sol 99 om precies te zijn.
Share

Comments

  1. 10 jaar geleden werd je weggehoond als je zei dat er water was op Mars, met prima argumenten meen ik me te herinneren.

    Nu hebben we de LHC waar niks mis mee is zogenaamd.

  2. Ik ben eerder benieuwd of er op Mars ook een opwarming gaande is. Het schijnt van wel, daarvoor hoef je er niet eens een robot heen te sturen. Ook Venus en Jupiter schijnen op te warmen dankzij de verhoogde zonne-activiteit bij het passeren van de melkweg-evenaar. Kan gelijk het einde zijn voor de CO2-gekte hier, met 14% bijtelling voor hybride-leaseauto’s en Noordzee-windmolenparken en Oscars voor Al Gore.

Speak Your Mind

*