15 juli 2024

Stem op de radiotelescoop van Dwingeloo!

Radiotelescoop Dwingeloo

Radiotelescoop Dwingeloo. Credit: Camras.

Een Nederlands topmonument op de heide, de radiotelescoop bij Dwingeloo heeft onze dringende hulp nodig! Op donderdag 2 oktober as. om 19:25 uur op Nederland 2 is de radiotelescoop namelijk één van de kandidaten in het AVRO tv-programma ‘Restauratie’ van de BankGiro Loterij. Ik wil iedereen bij deze oproepen om op de radiotelescoop te stemmen. 😀 Als de radiotelescoop met het stemmen het hoogste scoort, gaat ze door naar de finale. Bij het winnen van deze laatste stemronde op 12 november, kan zij na restauratie opengesteld worden voor het publiek. De jeugd op onze scholen kan dan via het internet de ruimte ermee verkennen. Harry Mulish heeft erover geschreven, Gerrit Achterberg heeft erover gedicht [1]Afwachten is ’t consigne; luisteren. In Dwingelo hoor je het fluisteren der leegte in de radiotelescoop, een fragment uit het sonet Dwingelo. en met jullie hulp kan straks iedereen het mysterie van het luisteren naar het fluisteren van de sterren van dichtbij meemaken. Dit is overigens de derde keer dat de AVRO restauratie uitzendt. In de tweede serie deed de Leidse Sterrewacht mee, maar die werd helaas geen winnaar. Dat werd de Molen van Goidschalxoord. Zoiets laten we natuurlijk geen tweede keer gebeuren! Leuk al die molens, kerken, synagogen, gemalen en andere gebouwen die ook gerestaureerd moeten worden, maar van deze radiotelescoop is er maar één. Je mag net zo vaak op de radiotelescoop stemmen als je wilt, zelfs tot enkele dagen na de uitzending! Hé, die kans laten we toch niet liggen? Meer info: Stichting Camras.

Voetnoten

Voetnoten
1 Afwachten is ’t consigne; luisteren. In Dwingelo hoor je het fluisteren der leegte in de radiotelescoop, een fragment uit het sonet Dwingelo.
Share

Comments

  1. een week geleden was ik op bezoek in kamp westerbork, waar je niet mocht storen met gsm en electronisch gedoe. Terwijl er blijkbaar helemaal niets gebeurt. Er rijdt een transportbusje, dat mag dan zeker wel. Er gebeurt genoeg op aarde, laat dan het melkwegstelsel over aan de M brigadiers. Met die kennis verhinder je niet dat mensen elkaar uitmoorden en dergelijke. Blijf met je voeten op de grond staan en zweef niet in het heelal rond, want hier op aarde gebeurt het!

  2. Waarvan akte.

Speak Your Mind

*