22 juli 2024

Een bericht uit de Provence

NGC 6992 vanuit de Prováªnce

NGC 6992 vanuit de Provençe

Is ’t geen prachtige foto? De Cirrusnevel (NGC 6992) in het sterrenbeeld Zwaan, overblijfsel van een lang geleden geëxplodeerde ster. Ik kreeg de foto vandaag per mail van Paul, die momenteel met tien andere leden van Christiaan Huygens in de Provence verblijft voor de Astrovançe 2008. Over het verloop van deze jaarlijkse astrovakantie meldde hij:

De nachten van zondag op maandag en maandag op dinsdag waren helder. Afgelopen nacht hadden we wat last van cirrus-bewolking, maar konden we deels nog aardag wat doen. We maken veel fotos’s, vooral Henk schiet van het ene naar het andere object. Bijgaand vast twee snel bewerkte opnamen genomen door mij van afgelopen avond/nacht: De Pleiaden in de Stier en de cirrus-nevel in de Zwaan, beiden totaal 32 minuten belicht met een gemodificeerde Canon 350D. De camera was op een 80mm William-Optics F6,9 refractor gemonteerd.

Die Pleiaden (M45) staan hieronder. Ook een ware beauty. Paul en de anderen daarzo: héél veel plezier en clear skies toegewenst. Eh.. hoe heet dat in het Frans? 🙂

De Pleiaden (M45)

De Pleiaden (M45)

Share

Comments

  1. Mooie foto´s. Ik krijg ook steeds meer zin om foto´s te maken van de ruimte rondom ons. Maar wat heb ik daarvoor nodig ? Is een gewoon digitaal fototoestelletje van sony of canon wek genoeg? En waarschijnlijk is een statief heel belangrijk?

  2. Daar zou je uren mee kunnen vullen om het goed uit te leggen, maar essentieel is een camera (hoeft niet digitaal te zijn) die met tijdsopnames kan werken (dus langer dan enkele seconden) en inderdaad een statief. Bovenstaande foto’s zijn denk ik met een telelens gefotografeerd òf door een kleine telescoop bovenop de genoemde refractor (da’s een lenzenkijker). Die telescoop is weer noodzakelijk om goed te kunnen volgen, want je moet wel met de beweging van de sterren meegaan om te voorkomen dat je streepjes krijgt. En daarvoor is het weer belangrijk goede volgapparatuur te hebben, die dat automatisch doet. Kortom, het kan allemaal, maar je hebt er toch wel apparatuur voor nodig. En niet te vergeten, héél veel geduld en toewijding. Da’s denk ik het belangrijkste. Misschien moet je eens langkomen op de club (Huygens in Papendrecht), zodat het je kan worden gedemonstreerd.

  3. Dat is nogal ver van mijn deur… ik woon een eindje in België 🙂
    Maar ik ga eens in mijn omgeving rondkijken voor een clubje.
    Toch bedankt voor de info.

  4. Misschien goed om eens kontakt op te nemen met de Belgische Werkgroep Astrofotografie: http://www.astrofotografie.be/

Speak Your Mind

*