Site pictogram Astroblogs

Een bericht uit de Provence

NGC 6992 vanuit de Prováªnce

NGC 6992 vanuit de Provençe

Is ’t geen prachtige foto? De Cirrusnevel (NGC 6992) in het sterrenbeeld Zwaan, overblijfsel van een lang geleden geëxplodeerde ster. Ik kreeg de foto vandaag per mail van Paul, die momenteel met tien andere leden van Christiaan Huygens in de Provence verblijft voor de Astrovançe 2008. Over het verloop van deze jaarlijkse astrovakantie meldde hij:

De nachten van zondag op maandag en maandag op dinsdag waren helder. Afgelopen nacht hadden we wat last van cirrus-bewolking, maar konden we deels nog aardag wat doen. We maken veel fotos’s, vooral Henk schiet van het ene naar het andere object. Bijgaand vast twee snel bewerkte opnamen genomen door mij van afgelopen avond/nacht: De Pleiaden in de Stier en de cirrus-nevel in de Zwaan, beiden totaal 32 minuten belicht met een gemodificeerde Canon 350D. De camera was op een 80mm William-Optics F6,9 refractor gemonteerd.

Die Pleiaden (M45) staan hieronder. Ook een ware beauty. Paul en de anderen daarzo: héél veel plezier en clear skies toegewenst. Eh.. hoe heet dat in het Frans? 🙂

De Pleiaden (M45)

De Pleiaden (M45)

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten