20 januari 2021

MAD brengt Jupiter haarscherp in beeld

Infraroodopname van Jupiter

Infraroodopname van Jupiter

Door in de nacht van 16 op 17 augustus 2008 twee uur lang onafgebroken Jupiter te fotograferen met gebruikmaking van nieuwe technieken is men in staat geweest de scherpste foto van de reuzen-gasplaneet tot nu toe te maken die vanaf de Aarde genomen is. Met behulp van het Multi-Conjugate Adaptive Optics Demonstrator (MAD) [1] prototype instrument verbonden aan ESO’s Very Large Telescope (VLT) in Chili kon men 256 opnames maken en die werden samengevoegd tot bijgaande haarscherpe foto. Via de adapatieve techniek weet men al langer de verstoringen in de aardse atmosfeer te corrigeren, maar daarbij gebruikte men tot nu toe altijd

  1. Gisteren hadden we Hubble met z’n ANGST en nu weer MAD. Lachen met die sterrenkundigen! 😀 []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.