24 oktober 2018

Een middagje KNVWS-symposium De Telescoop

Poster van het KNVWS-symposium De Telescoop

Poster van het KNVWS-symposium De Telescoop

Hierbij een impressie van het KNVWS symposium De Telescoop-Verleden-heden en Toekomst dat gisteren werd gehouden in de stadsschouwburg te Middelburg. Dit symposium werd medegeorganiseerd samen met onze zeer gewaardeerde Vlaamse collegae van den VVS. Omdat het volgend jaar het internationale Jaar de de astronomie is en omdat het dit jaar ook precies (enne… f’… them Brits, die verwerpelijke andere gedachten koesteren!!!) 400 jaar geleden dat ene HOLLANDSE meneer Lipperhey uit Middelburg de telescoop wist uit te vinden, vinden er in deze fraaie stad allerlei aktiviteiten plaats om deze heugelijke feiten uitgebreid te vieren. De Hoofdmoot van dit Symposium bestond, naast een redelijk uitgebreide boeken- en instrumentenmarkt met veel te veel ijzingwekkend verleidelijke “astronomischen heerlijkheden”, uit zes stuks lezingen met als hoofdthema “de geschiedenis, het heden en de toekomst van de optische astronomische telescoop” in de ruimste zin de woords… uitgezonderd de radiotelescoop, want wordt toch gezien als een iets andere tak van sport! Al na vijf minuten de zaal betreden te hebben en mijzelve een plekje te hebben gevonden, kon mijn hele middag eigenlijk al niet meer stuk omdat “humble little me” zomaar “aus blauen hinein” de hand werd geschut door niemand minder dan professor H. van Woerden (!!!), bepaaldelijk geen kleine jongen in astroland, dunkt mij!! Nog effe zeer gezellig gekletst over de restauratie van 25 meter Dwingeloo radiotelescoop, niet vergeten te stemmen!!! 1 Maar goed dit terzijde… Na een zeer boeiende algemene openingstoespraak de president van de Koninklijke academie van wetenschappen Professor Robbert Dijkgraaf volgde er eerst een lezing over het ontstaan en de eerste ontdekkingen gedaan met die nieuwbakken optische telescoop. Hierna was het de beurt aan ene Harrie Rutten, bijnaam “Optiek-god”, met een, zoals gewoonlijk, immer boeiende en humorischtische beschrijving van de ontwikkelingen op het gebied van astronomische instrumenten voor de amateur in de afgelopen veertig jaar! Nu weet ik dat dat “onze” Cees Kwakernaat en Ineke, van de aktiviteitencommisie van ons nedrig lokaal sterrenclubje, ook in den zaal aanwezig waren……..enne daarom toch……zomaar een “subtiele hint”: Nodig deze man weer eens uit voor een clublezing….een grotere autoriteit op het gebied van optische instrumenten bestaat er op dit moment bij mijn weten niet!! De hierop volgende lezingen beschreven in feite in grote lijnen de geschiedenis en toekomstplannen aangaande het “totale openbreken en toegankelijk maken van het complete electromagnetsche spectrum”. De vergelijking werd gemaakt dat wil je “de symphonie van het Heelal” compleet willen horen en begrijpen, je niet alleen moet beperken tot het beluisteren van slechts “de violen” (het zichtbare licht)…maar dat je dus ook de rest van de “muziekpartij-en” (de golflengtes links en rechts van het zichtbare gedeelte!) hoorbaar moet maken voor een compleet beeld!! Van Infraroodsterrenkunde via megatelescopen (tot plannen voor 40 meter monsters aan toe!!) voor het “zichtbare” deel van het EM spectrum, tot en met de laatste ontwikkelingen op het vlak van de R

Noten
  1. Het kan nog tot morgenavond, 6 oktober. []

Reacties

  1. Hé Jan, leuk stukkie. Eentje in de categorie lang, maar krachtig. 😀

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.