6 juni 2023

Lezing: Intelligent leven in het heelal en de Fermi Paradox

Waar is iedereen?

Waar is iedereen?

Op vrijdag 10 oktober 2008 houdt K.J.Mook (voorzitter van de Friese Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde) een lezing bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over Intelligent leven in het heelal en de Fermi Paradox. Kort waar ’t over zal gaan: De Fermiparadox wordt doorgaans kort beschreven als “waar is iedereen?”. Daarmee wordt bedoeld dat indien het heelal wemelt van het (intelligente) leven deze beschavingen inmiddels het volledige universum zouden moeten bevolken, zelf wanneer men aanneemt dat de beperkingen die wij momenteel menen vast te mogen stellen in de natuurwetten (reizen sneller dan het licht onmogelijk) ook voor deze beschavingen gelden, ongeacht de stand van de technologie. Daarvoor is echter momenteel nog geen enkele aanwijzing gevonden. Er wordt ingegaan op het ontstaan van het leven op Aarde, UFO’s, archeologische artefacten, SETI, de waarschijnlijkheid van het ontstaan van leven elders in het Universum (levensvatbare zone in “zonnestelsel” en melkwegstelsel, stabiliteit) en de kans dat zich elders “intelligent” leven ontwikkelt. Aan de hand van al deze achtergrondinformatie wordt getracht een oplossing voor de paradox formuleren. Meer info: Christiaan Huygens.

Share

Comments

 1. Ik zal het nog 1 keer uitleggen:

  Dit hele heelal is een reconstructie in een rechtzaak, die erom begonnen is vast te stellen of de mens slecht is of goed van aard, teneinde tot een passend vonnis te komen.
  Binnen deze reconstructie waarin we leven moet de misdaad nog worden gepleegd, we bevinden ons in de opbouwfase.

  Dit is de reconstructie van de verdediging en iedereen doet leuk en aardig (héél verdacht). We mogen blij zijn dat we niet in de reconstructie van de aanklager leven (de Klingons zijn er niks bij).

  Nou dat was het dan weer, groetjes!

 2. Frans,

  Waarom kom je vrijdag niet langs? 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: