15 november 2018

Estlandse musicus componeert voor IYA2009

Sombreronevel (M104)

Sombreronevel (M104)

Nieuws uit de wereld van de muziek: Componist Urmas Sisask (Estland, 1960) schrijft een nieuw werk voor 4-handig piano en draagt dat op aan de Groningse pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix (het Grieg Pianoduo), en aan de Groningse astronoom Peter Barthel. Sisask componeert dit nieuwe werk speciaal voor het op handen zijnde Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009 (IYA2009 op z’n Engels). Componist Sisask, die ook koor- en orkestdirigent is, laat zich geregeld bij zijn werk inspireren door de kosmos. Zijn muziek kent een groot gevoel voor symboliek. Binnen reeds 91 gepubliceerde Opusnummers valt op dat naast de vele werken voor zang en koor ook de instrumentale en orkestwerken ruimschoots vertegenwoordigd zijn. Met dit repertoire heeft Sisask een geheel eigen compositiestroming geformuleerd die inmiddels bekend staat onder de naam ‘astromuziek’. 😀 Deze brengt in zijn uitwerking unieke resonanties teweeg: een kosmische ervaring voor de luisteraar! Waren bij eerdere composities de Melkweg, sterrenbeelden of verschillende typen sterrenstelsels het thema, in het nieuwe werk zal Sisask de beroemde Sombrero-nevel verklanken. De Sombrero-nevel is de bijnaam van het fraaie spiraalsterrenstelsel Messier 104, dat zich op een afstand van 50 miljoen lichtjaar van onze Melkweg bevindt. Het Groningse Grieg Pianoduo heeft recentelijk een succesvolle CD uitgebracht met kosmische muziek van Sisask. Het

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.