17 januari 2021

Chandra en GMRT zien botsing in Abell 521

Abell 521

Abell 521

Zie hier de cluster van sterrenstelsels genaamd Abell 521, gelegen in het zuidelijke sterrenbeeld Eridanus. Nummertje 521 in de catalogus van George Abell, die in 1958 gegevens van zo’n 4.000 clusters bijeenbracht. Abell keek daarbij alleen naar de noordelijke sterrenhemel. De Abell-catalogus werd met clusters aan de zuidelijke hemel uitgebreid door Corwin en Olowin in 1987. Nummertje 521 bevindt zich 2,9 miljard lichtjaar van ons vandaan en wat opvalt zijn twee felle kleuren: oranje-roze en blauw. Die eerste kleur is radiostraling, in beeld gebracht door de Giant Meterwave Radio Telescope (GMRT) bij Pune

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.