25 mei 2024

Auto’s in de ruimte

De Apollorover

De Apollorover. Credit: NASA

Er zijn in de vijftigjarige ruimtevaart-geschiedenis al heel wat auto’s in de ruimte geweest. Nou ja auto’s, voertuigen met een stel wielen en een motor om te worden voortgedreven. Eh… dat heet toch een auto? Te beginnen bij de Russische Lunochod-1 en de Amerikaanse Lunar Roving Vehicles (LRV), de maanwagens die met de Apollo 15 t/m 17 meegingen en eindigend bij de twee rovers Spirit en Opportunity die op Mars rondtuffen. Op de site van Oobject zie je 21 ruimtevoertuigen, zowel werkelijk gebruikte voertuigen als ontwerpen. Wel grappig om al die voertuigen te zien en te vergelijken. Je kunt er zelfs op stemmen. Op één staan op dit moment die Apollowagens. Klassiekers, nietwaar? 😉 Bron: Oobjects.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  enne…..Auto’s die heel DICHTBIJ de ruimte zijn geweest, tellen die ook mee??
  Want in dat geval stem ik in elk geval, heel erg partijdig, op de “ASTRODUCK”.
  Het eerste voertuig waar wij ergens in 1980, toen als JWG leden, onze allereerste prille uitstapjes naar de Dordtse Biesbos en vervolgens naar de sterrenhemel mee maakten.
  En net zoals de klassieke Lunar Rovers die nu nog steeds “klaar voor gebruik” op de maan staan, staat diezelfde “ASTRODUCK” (een Citroen 2CV uit 1969) bij mij,weer bijna klaar voor gebruik (nog effe een hoofdremcilinder vervangen), in mijn garage…voor, volgepropt met telescopen, weer een zoveelste trippie naar het universum!!

 2. Wat mij betreft mogen ze meedoen hoor. Al vraag ik mij af of ze ruimtewaardig zijn, bestand tegen de gevaehren van de cosmos. Trouwens, over ducks gesproken, dat boek dat je net aan Rosemarijn gaf, BANG, is van Patrick Moore & Duck Productions Limited. Wist je dat? 🙂

 3. Jan Brandt zegt

  Hmmmm…..Duck productions, he?! Nu ben ik helemaal een devoot fan van Sir Patrick!!!

 4. Ze zijn ook verbonden aan Brian May’s websites:
  http://www.brianmayguitars.co.uk/copyright . Wat is de wereld toch klein. 🙂

Speak Your Mind

*