2 december 2024

Amateur-sterrenkundigen fotograferen Charon

Charon en Pluto

Charon en Pluto. Credit: Antonello Medugno

Voor het eerst zijn amateur-sterrenkundigen er in geslaagd om Charon, de maan/dwergplaneet [1]Zie deze astroblog over de vraag of je Charon nou een maan of dwergplaneet moet noemen. Of een Plutoïde, dat kan ook nog… van Pluto te fotograferen. 😯 Met een 14″ (35,6 cm) Schmidt-Cassegrain telescoop flikten zeven Italiaanse amateurs afgelopen zomer dit kunstje. Verder gebruikten ze een Starlight Xpress SXV-H9 CCD camera en een R-IR Baader doorlaatfilter. Even ter vergelijking: Charon werd in 1978 ontdekt… met een professionele 155 cm telescoop! Op de afbeelding links de foto, die 19 augustus 2008 gemaakt werd door Antonello Medugno, rechts de situatie van Pluto en Charon volgens berekeningen. Op het moment van de opname was Charon van magnitude 15,5 en Pluto telde 13,9 magnitudes. In totaal werden 21 opnames in RAW-formaat gemaakt van zes seconden ieder en die werden op de PC gestackt met behulp van het zogenaamde Lucy-Richardson Algoritme. Hé, hebben ze geen Registack gebruikt? 😉 Nou ja, wat ze ook gebruikt hebben, echt goed gedaan hoor van die Italianen. Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Zie deze astroblog over de vraag of je Charon nou een maan of dwergplaneet moet noemen. Of een Plutoïde, dat kan ook nog…
Share

Comments

  1. wow! met een 14″! 😮

    Op de andere maantjes van Pluto, Nix en Hydra, zal het nog even wachten zijn waarschijnlijk. Hun diameter schommelt rond de 100km terwijl Charon 1200km in doorsnede is…

  2. Ja, Nix en Hydra. Da’s de volgende generatie amateur-telescopen. 😀

Speak Your Mind

*