26 september 2023

Heb je ook donkere fotonen?

Het is de laatste jaren al héél vaak geroepen: 5% van het heelal bestaat uit gewone materie, 23% schijnt uit donkere materie te bestaan en maar liefst 72% uit donkere energie. Die vijf procent zijn jij en ik, de aarde en de andere planeten, de zon en andere sterren, het Melkwegstelsel en andere sterrenstelsels. Die andere 95% is onbekend spul. Interessant is de nieuwe theorie van het viertal Lotty Ackerman, Matthew R. Buckley, Sean M. Carroll en Marc Kamionkowski (allemaal van het California Institute of Technology, Pasadena). Die theorie luidt als volgt: gewone materie reageert op lange afstand met elkaar via de electromagnetische wisselwerking en dat verloopt via de uitwisseling van fotonen. Zou donkere materie ook niet op deze wijze kunnen reageren? Dus met ‘donkere electromagnetische wisselwerking’, welke tot stand komt door de uitwisseling van ‘donkere fotonen’. Deze donkere fotonen koppelen wel aan donkere materie, maar niet aan gewone materie. De sterkte van gewone electromagnetische straling wordt bepaald door de zogenaamde fijnstructuurconstante (α=1/137). Die van de donkere variant door… de donkere fijnstructuurconstante. Aha, van alles is dus gewoon een donkere variant. De donkere α zou volgens het viertal zo’n 10-4 moeten bedragen. Van donkere materie zou je ook anti-donkere materie moeten hebben en als een donker deeltje en z’n antideeltje elkaar ontmoeten zullen ze elkaar annihileren. Maar vaak zal dat volgens de berekeningen niet voorkomen. Interessante gedachten allemaal, waar we vast nog meer van zullen horen. Meer info vind je in het artikel Dark Matter and dark Radiation van het viertal. Zo, ik ga maar eens een stripboek lezen. The Dark Knight of zo. Bron: Cosmic Variance (da’s de blog van Sean M.Carroll).

Share

Comments

 1. Leuke opmerking: “Maar vaak zal dat volgens de berekeningen niet voorkomen” wat betreft wederzijdse annihilatie van fotonen.

  Wat blijft dan over bij annihilatie van fotonen, enig idee?
  We zouden natuurlijk allang niet meer bestaan als er sprake is van interactie.
  Tegenover donkere energie en donkere materie zijn we zwaar in de minderheid.

  Zo’n voorspelling had ik dus ook wel durven doen, zelfs zonder erbij hoeven na te denken 🙂 🙂

 2. Ik vraag me af, waarom zou Marcoen Cabbolet niet serieus zijn genomen met zijn proefschrift als dit artikel wel door de consensus heen komt?

  Het lijkt erop dat het afhankelijk is van die steun van de wetenschappelijke gemeenschap – is die er niet voldoende heb je geen kans.

 3. eh.. wie is Marcoen Cabbolet? Wat heeft hij voor schokkends geschreven?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: