29 maart 2024

Oer-antimaterie gezocht in de Bullet Cluster

De Bullet Cluster

De Bullet Cluster. Credit: X-ray: NASA/CXC/CfA/M.Markevitch et al.; Optical: NASA/STScI; Magellan/U.Arizona/D.Clowe et al.

Zie hier de welbekende cluster van sterrenstelsels de Bullet Cluster, ook door het leven gaand als 1E 0657-56. De cluster ligt 3,8 miljard lichjaren verderop en het is vooral bekend geworden vanwege het bewijs wat er mee geleverd is voor het bestaan van donkere materie. Maar de Bullet Clusters kan voor nog meer bewijs zorgen. Recent onderzoek is er namelijk op gericht om in de cluster oveblijfselen te vinden van antimaterie, dat afkomstig is uit de oerknal, waarmee 13,7 miljard jaar geleden het heelal begon. Ieder deeltje heeft ook een antideeltje, alleen is de electromagnetische lading omgekeerd. Een proton heeft bijvoorbeeld een positieve lading, een antiproton een negatieve lading. Als een deeltje met zijn antideeltje botst, annihileren ze elkaar. De Bullet Cluster is in feite het resultaat van een gigantische botsing tussen twee afzonderlijke clusters van sterrenstelsels, welke te zien is als röntgenstraling. Als er antimaterie in de clusters zou zitten zou dat ook in botsing moeten zijn gekomen met materie en dat zou men vanaf Aarde moeten zien in de vorm van gammastraling. Maar wat blijkt vervolgens: uit waarnemingen met de Compton Gamma Ray Observatory [1]Da’s een satelliet die al weer een tijd in de kosmische garage staat. De Compton was actief tussen 1991 en 2000. Echt nieuw is die waarneming dus niet, alleen werd de data opnieuw bekeken. van de NASA volgt dat de Bullet Cluster minder dan drie antideeltjes op 1 miljoen deeltjes telt. En die verhouding is in een tijdsperiode van ongeveer 65 miljoen jaar, de tijd die de twee clusters nodig hadden om tegen elkaar te botsen en de Bullet Cluster te vormen, niet veel veranderd. Kortom, veel materie en weinig materie verderop, net zoals in ons gedeelte van het heelal. Niets nieuws onder de zon dus. Een artikel over de zoektocht naar antimaterie in de Bullet Cluster, geschreven door de sterrenkundige Garry Steigman, is onlangs verschenen in het Journal of Cosmology and Astroparticle Physics. Voor geïnteresseerde lezers hier te zien. Bron: Chandra.

Voetnoten

Voetnoten
1 Da’s een satelliet die al weer een tijd in de kosmische garage staat. De Compton was actief tussen 1991 en 2000. Echt nieuw is die waarneming dus niet, alleen werd de data opnieuw bekeken.
Share

Speak Your Mind

*