9 juli 2020

Cassini ziet uniek poollicht op Saturnus

Poollicht op Saturnus

Poollicht op Saturnus

De foto hiernaast toont magnifiek twee verschijnselen die Cassini op de noordpool van Saturnus heeft gezien: in rood de wolken die deel uitmaken van een zeshoekige storm/orkaan, die eind 2006 ontdekt werd, in blauw het poollicht of aurora van Saturnus. Twee kleuren, twee verschillende golflengten, al komen beiden wel in het infraroodgedeelte van het spectrum voor. Het poollicht werd op 10 november 2006 gefotografeerd, toen Cassini 1.061.000 km van Saturnus verwijderd was en de wolkenstructuur op 15 juni 2008, met een afstand van 602.000 km. In het Engelse wetenschappelijke vakblad Nature verschijnt morgen een artikel over de waarnemingen van het poolllicht. Het poollicht stelt de wetenschappers in feite voor een raadsel. Vooral de omvang

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.