1 maart 2024

Een voorspelling voor zonnecyclus 24

Cyclus 24 begint

Cyclus 24 begint. Credit: NASA

Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Die wijsheid is de afgelopen maanden met de kredietcrisis nogal sterk bewaarheid en toch hebben sterrenkundige Ali Kilcik en z’n collegae van de Akdeniz Universiteit in Turkije er lak aan. Zij hebben namelijk op basis van de resultaten van de zonnevlekkencycli, die vanaf 1700 geregistreerd worden, een voorspelling gedaan voor de pas gestartte nieuwe cyclus, de 24e om precies te zijn. In het verleden heeft men vaker geprobeerd maxima van cycli te voorspellen, maar die bleken meestal erg bezijden de waarheid te liggen. We hebben het over de hoeveelheid zonnevlekken die te zien zal zijn, een hoeveelheid die maat is voor de activiteit van de zon. Hoe meer vlekken, des te actiever de zon, simpel. En hoe luidt de voorspelling van Kilcik en consorten? Het maximum zal rond december 2012 optreden en er zullen dan 89 zonnevlekken te zien zijn. Is dat veel? Nee, valt mee. Cyclus 23 kende op het hoogtepunt in 2000 zo’n 170 vlekken. Kortom, over vier jaar weten we of Kilcik gelijk heeft. Even geduld mensen. 😉 Bron: arXiv blog.

Share

Comments

  1. heb doc. gezien op primetelevisie als zonnevlekken toenemen dat veel moderne apparatuur zal uitvallen wat catastrofe zal betekenen ? of is het de zonnestraling ?

  2. heb doc. gezien op primetelevisie als zonnevlekken toenemen dat veel moderne apparatuur zal uitvallen wat catastrofe zal betekenen ? of is het de zonnestraling ?

  3. Het is vooral de zonnewind die invloed kan uitoefenen op aardse apparatuur. Aangezien de hoeveelheid zonnewind varieert met de cyclus is er een verband tussen het aantal zonnevlekken en de hoeveelheid storingen. Maar om nou van een catastrofe te spreken is wel overdreven hoor.

Speak Your Mind

*