4 december 2023

Venus, Jupiter, de Theepot en Leoniden

Venus en Jupiter

Venus en Jupiter

Al een poosje staan de heldere planeten Venus en Jupiter ’s avonds na zonsondergang in het zuidwesten te pronken. Venus wordt steeds beter zichtbaar en gaat nu al meer dan twee uur na de zon onder. Morgenavond 17 november moet je bij helder weer buiten kijken, want dan zie je de twee planeten pronken in de Theepot. Da’s de bijnaam van het sterrenbeeld Boogschutter (Sagitarrius) en die is niet voor niets als je de afbeelding bekijkt. Venus is magnitude -3,6 en Jupiter is -1,6 [1]Hoe lager de magnitude des te helderder., dus je kunt ze niet missen. Morgenavond is ook

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Hoe lager de magnitude des te helderder.

Comments

  1. New blog post: Venus, Jupiter, de Theepot en Leoniden http://tinyurl.com/58np68

  2. Tsja, eigenlijk tonen ze precies wat de sterrengids verteld: het gebied tussen declinatie +55 en -55 graden. Maar dat maakt ze onhandig in het gebruik, want vanuit Nederland kunnen we enkel de sterrenbeelden zien boven -38 graden. De ronde kaarten bij de afzonderlijke maanden zijn wat dat betreft praktischer: ze laten je precies zien welk sterrenbeeld wanneer en hoe laat te zien is. De rechthoekige eclipticakaarten gebruik ik zelf eigenlijk niet, tenzij het is om te zien hoe de sterrenbeelden er uit zien en waar de meeste buitenplaneten en planetoïden staan.

  3. Hallo Adrianus. Ik heb nog een algemene vraag. Ik begrijp dat jij elk jaar de sterrengids koop. Ik had hem in 2007 wel gekocht, 2008 niet, nu weer wel van plan. Ben nog steeds een beginner in deze wereld ahw. Kan jij mij vertellen waar ik een uitleg kan vinden over het gebruik van rechthoekige eclipticakaarten. Dus ik zoek iets meer toelichting dan in de sterrengids zelf staat. Via google kan ik tot mijn verbazing helemaal niets vinden. Alvast bedankt

  4. Hallo Adrianus. Ik heb nog een algemene vraag. Ik begrijp dat jij elk jaar de sterrengids koop. Ik had hem in 2007 wel gekocht, 2008 niet, nu weer wel van plan. Ben nog steeds een beginner in deze wereld ahw. Kan jij mij vertellen waar ik een uitleg kan vinden over het gebruik van rechthoekige eclipticakaarten. Dus ik zoek iets meer toelichting dan in de sterrengids zelf staat. Via google kan ik tot mijn verbazing helemaal niets vinden. Alvast bedankt

  5. AdrianusV zegt
  6. Bedankt voor het snelle antwoord. Ik zat er twee jaar geleden ook al een tijd naar te kijken en kon het niet plaatsen, jammer dat ze die kaarten dan opnemen. Wellicht zouden ze volgend jaar iets anders kunnen opnemen. Een beter maanoverzicht, zoals in het jaarboek sterrenkunde staat is wellicht een betere invulling. De ronde kaarten begrijp ik wel goed, die heb ik dit jaar van skymaps.com gehaald. Daarnaast gebruik ik stellarium en de sterrenhemel op internet. Dat laatste is ook een mooie site. In principe is bijna alles op internet te vinden, maar iets tastbaars in je handen hebben is af en toe ook wel leuk vind ik

  7. Bedankt voor het snelle antwoord. Ik zat er twee jaar geleden ook al een tijd naar te kijken en kon het niet plaatsen, jammer dat ze die kaarten dan opnemen. Wellicht zouden ze volgend jaar iets anders kunnen opnemen. Een beter maanoverzicht, zoals in het jaarboek sterrenkunde staat is wellicht een betere invulling. De ronde kaarten begrijp ik wel goed, die heb ik dit jaar van skymaps.com gehaald. Daarnaast gebruik ik stellarium en de sterrenhemel op internet. Dat laatste is ook een mooie site. In principe is bijna alles op internet te vinden, maar iets tastbaars in je handen hebben is af en toe ook wel leuk vind ik

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: