4 oktober 2023

Tsjechië 18e lidstaat van de ESA

Tsjechië lid van de ESA

Tsjechië lid van de ESA

Op 12 november j.l. is Tsjechië officiëel lid geworden van de European Space Agency (ESA), de Europese ruimtevaart-organisatie. Tsjechië is het 18e land dat toetreedt tot de ESA. Op 8 juli dit jaar was al overeenstemming bereikt over de toetreding tussen Jean-Jacques Dordain, topman van de ESA, en Mirek Topolanek, premier van de Tjechische republiek. Binnenkort, 25 en 26 november, is er in Den Haag [1]Churchillplein 10, 2517 JW voor de liefhebbers. een bijeenkomst van de ESA op ministerieel niveau en daar mag Tjechië echt acte de présence geven. Tot 31 december 2014 krijgt Tsjechië de tijd om z’n wetenschap en industrie aan te passen aan de vereisten die de ESA daaraan stelt. Ze hebben al enige ervaring met ruimtevaart, want in 1978 was Vladimir Remek de eerste Europeaan die in de ruimte verbleef. Toen was Tjechië nog deel van Tsjecho-Slowakije en behoorde het land tot het oostblok. Remek ging met de Soyuz 28 zeven dagen de ruimte in. Na Tjechië hebben ook Hongarije, Polen en Roemenië aangegeven lid te willen worden van de ESA. Dringen geblazen.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Churchillplein 10, 2517 JW voor de liefhebbers.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: