15 november 2018

Een mysterieuze bron van kosmische stralen

Kosmische stralen

Kosmische stralen

Morgen, 20 november 2008 volgens de huiskalender, verschijnt in het vakblad Nature een artikel over een mysterieus object, dichtbij in ons eigen melkwegstelsel, dat de Aarde schijnt te bestoken met hoogenergetische kosmische stralen. Het zou volgens de auteurs zelfs iets te maken kunnen hebben met donkere materie! Met de Advanced Thin Ionization Calorimeter (ATIC), een ballon die op de Zuidpool omhoog wordt gelaten, heeft men een grote hoeveelheid hoogenergetische electronen ontdekt die onze kant uitkomen. Normaal bestaan kosmische stralen uit protonen en ionen, maar een groep sterrenkundigen waaronder John Wefel (Louisiana State University) zag verrassenderwijs veel electronen (zie grafiek hieronder). Wefel maakt een metafoor om

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.