12 juni 2021

Skelet in kathedraal inderdaad van Copernicus


Poolse en Zweedse onderzoekers hebben in de kathedraal van Frombork, gelegen in het noorden van Polen, onder het hoofdaltaar inderdaad het skelet gevonden van Nicolaus Copernicus (1473-1543), de vader van de moderne sterrenkunde [1]. Het skelet werd al in 2005 gevonden, na een

 1. Even Copernicus in een notendop: hij was de grondlegger van de heliocentrische theorie, waarin niet de Aarde centraal staat, maar de Zon. Hij beschreef dit uitvoerig in z’n beroemde boek De Revolutionibus Orbium Coelestium (Over de omlopen van de hemellichamen). []

Comments

 1. cees van gils zegt

  kon eigenlijk niet geloven dat de recent herbegraven Copernicus inderdaad Copernicus was, maar ben overtuigd na het lezen van dit astroblog, hoewel het maar een 'haartje' scheelde…

  prachtige reconstructie ook die van zijn schedel gemaakt is.

  triest te lezen dat door angst voor de paus, hij pas op zijn sterfbed kon zien dat zijn idee gepubliceerd was, weliswaar verkracht door een huichelachtig voorwoord van zijn uitgever..

  de geschiedenis zou zich later met Galileo nog eens herhalen !

  wordt het onderhand niet eens tijd dat we het hele pausdom en de r.k.- kerk terugverbannen naar de middeleeuwen waar ze thuishoren ?!

 2. De Rooms-Katholieke Kerk anno 2010 is een tikkie anders dan de tijd van Copernicus en Galileo. OK, even los van alle trammelant rond pedofiele priesters heeft de kerk een vrij modern standpunt rondom evolutie én buitenaards leven. Ook hebben ze toegegeven destijds fout te hebben gehandeld in het geval van de veroordeling van Galileo. Da's toch al heel wat.

 3. cees van gils zegt

  beste adrianus,

  het kan wel haast geen toeval zijn dat de enige Nederlandse paus ooit, Adrianus VI was, en leefde in dezelfde tijd als onze Poolse vriend Copernicus..?!

  wellicht heeft hij zelfs nog meegeholpen aan het verketteren van diens denkbeelden…

  ben ook niet van je verdediging onder de indruk mbt Galilei, want dat heeft ook eeuwen geduurd, meen ik, voor die eerherstel kreeg,

  vr gr Cornelis Adrianus Maria van Gils

 4. Copernicus' allereerste versie van De revolutionibus orbium coelestium (Over de omlopen van de hemellichamen) verscheen in 1530, zeven jaar na de dood van Adrianus VI. In 1543 werd het boek officiëel uitgegeven, waarbij Copernicus het eerste exemplaar op z'n sterfbed uitgereikt kreeg. Ik denk niet dat Adrianus VI iets te maken heeft gehad met Copernicus. En wat Galileo betreft: ja, er gingen eeuwen heen voordat hij gerehabiliteerd werd, da's niet netjes. Maar ja, denk ik dan maar 'beter laat dan nooit'.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: