24 september 2018

De dubbele speciale relativiteitstheorie

103 Jaar geleden kwam Albert Einstein met z’n Speciale Relativiteitstheorie (SRT). Zes jaar geleden kwam de Italiaanse natuurkundige Giovanni Amelino-Camelia met de Dubbele Speciale Relativiteitstheorie1, ook wel de gedeformeerde special relativiteit of volgens sommigen de extra-speciale relativiteit genoemd. DSR zullen we ‘m maar even voor ‘t gemak noemen. Einstein’s SRT heeft als uitgangspunt een soort van bovenkant: de lichtsnelheid is de maximale snelheid in het heelal. In de DSR geeft Amelino-Camelia er nog een onderkant aan: er is een minimumlengte in het heelal en da’s de Plancklengte , ongeveer 1,6

Noten
  1. In het Engels Doubly Special Relativity; ik neem aan dat doubly hetzelfde betekent als double. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.