4 oktober 2024

Geen zonnevlekken: voorbode van mini-ijstijd?

Geen zonnevlek te zien

Geen zonnevlek te zien. Credit: NASA

Op Spaceweather.com kan je iedere dag zien hoeveel zonnevlekken er op de zon te zien zijn. De laatste tijd is het aantal zonnevlekken opvallend stabiel: bijna altijd nul! Vandaag, zondag de 23e, ook weer: 0,0 zonnevlekken. In de elfjarige zonnecyclus is het normaal dat er tijdens het minimum weinig of geen zonnevlekken zijn, maar het huidige minimum duurt al zo’n twee jaar en dá t is niet normaal. De vraag die zondeskundigen zich momenteel stellen is of er niet iets met de zon aan de hand is en of we niet weer een soort van Maunder-minimum [1]De periode is vernoemd naar de sterrenkundige Edward W. Maunder, die de ontdekking deed toen hij verslagen uit die tijd bestudeerde. In een periode van 30 jaar werden bijvoorbeeld maar 50 … Lees verder meemaken, welke zich in de 2e helft van de 17e eeuw afspeelde. Dat veroorzaakte toen een kleine ijstijd, wat we nog herkennen aan de winterse taferelen op de schilderijen van de Hollandse schilders van de Gouden Eeuw. Begin juni kwamen honderd van die deskundigen bij elkaar op de conferentie Solar Variability, Earth’s Climate and the Space Environment in Montana en daar werd onder andere gesproken over het opvallend langdurige minimum van de zonnevlekken-activiteit. In 2001 was het vorige maximum en die komt volgens de berekeningen in 2012 opnieuw. Nu zitten we in het minimum van de voorgaande 23e zonnecyclus en zojuist is de 24e cyclus gestart. Op de conferentie werd er al op gewezen dat wereldwijd de gemiddelde temperatuur in 2007 met 0,7 °C is gedaald en dat zou wel eens kunnen duiden op een plotselinge globale afkoeling. Anderen wezen op het zogenaamde Jonge Drias stadiaal, de laatste koude periode (een zogenaamd stadiaal) tijdens de Weichsel-ijstijd. Die stadiaal begon 12.700 jaar geleden zeer abrupt en duurde vervolgens zo’n 1.240 jaar. Zo’n stadiaal zou ook nu weer kunnen beginnen, aangekondigd door het langdurige minimum in de zonnevlekken-activiteit. En wat doet de hele wereld momenteel? Zich voorbereiden op een globale temperatuursstijging. 😯 Oeps! Bron: Daily Galaxy.

Voetnoten

Voetnoten
1 De periode is vernoemd naar de sterrenkundige Edward W. Maunder, die de ontdekking deed toen hij verslagen uit die tijd bestudeerde. In een periode van 30 jaar werden bijvoorbeeld maar 50 zonnevlekken waargenomen, terwijl dat normaal tussen de 40.000 en 50.000 zijn.
Share

Comments

  1. Ge kent er geen kloten van! Niks van de zonnecyclus en niks van de globale temperatuur op aarde.

  2. Ge kent er geen kloten van! Niks van de zonnecyclus en niks van de globale temperatuur op aarde.

  3. Waarvan akte.

  4. Gert Nieboer zegt

    Grappig dat vandaag (9 sep 2009) op de radio het bericht kwam dat een hoogleraar aan de hand van die zonnevlekken een temperatuurdaling verwacht. Zo ongeschoold ben je dus blijkbaar niet Adrianus V.

    We zien het klimaatprobleem veel te nauw naar mijn mening. Het is jammer dat de politiek wil scoren op one-liners (CO2): er is veel meer aan de hand.

  5. maak je te druk

  6. kleine sukkel we leren dat nu op school!

Speak Your Mind

*