1 maart 2024

De officiële Galaxy Zoo-artikelen

Galaxy Zoo

Galaxy Zoo. Credit: Galaxy Zoo.

Wat Galaxy Zoo is hoef ik jullie niet meer uit te leggen. Oh, toch wel? Ok, héél kort dan de GZ in een notedop (hé, da’s dubbel): het is een Engelstalig online sterrenkundeprojekt dat vrijwilligers uitnodigt om sterrenstelsels te helpen classificeren. Je krijgt sterrenstelsels uit de SDSS-catalogus voorgeschoteld en die ga je vervolgens indelen op soort: elliptisch, spiraal, onregelmatig, etc… Meer info op Wikipedia. De resultaten die dat classificeren oplevert worden vervolgens door sterrenkundigen geanalyseerd en verwerkt in artikelen. In totaal zijn tot nu toe zeven artikelen aangeboden (submitted) en vier daarvan zijn geaccepteerd (accepted). Even een kort overzicht van die vier artikelen:

Over de inhoud van die artikelen kom ik nog wel een keer te spreken. Voorlopig zou ik zeggen: downloaden allemaal en komende zaterdag als surprise in je eigen schoentje doen. 😀

Share

Speak Your Mind

*