17 april 2024

Vaticaan gaat over op zonne-energie

Credit: Matthias Lemm/Pixabay.


Het Vaticaan is gisteren voor een deel van haar stroomvoorziening overgeschakeld op zonne-energie. De pauselijke hal waar de audiënties plaatsvinden, de Nervi hal, is één van de gebouwen die ‘groen’ wordt. Verder hoopt men dat in 2020 20% van alle energieverbruik van het Vaticaan op zonne-energie zal draaien. Op het 5.000 m2 dak van die hal zijn 2.400 zonnepanelen geplaatst, die 300 kilowatt per uur opleveren. Door het gebruik van zonne-energie bespaart het vaticaan 225 ton emissie van CO2, het equivalent van 80 ton olie per jaar. Goede zaak van het Vaticaan. Deze week was het Vaticaan overigens ook vanwege een andere zaak in het nieuws. Via de Osservatorio Romano, de staatskrant van het Vaticaan, distantieert deze zich van de veroordeling die 42 jaar geleden werd gedaan van John Lennon. Dat lid van de Beatles had in 1966 verklaard dat de Beatles populairder waren dan Jezus. Dat vond de paus toen niet leuk en daarom volgde toen een soort van excommunicatie. Maar net als met het geruchtmakende proces tegen Galileo uit 1633, waarvan paus Johannes Paulus II in 1992 verklaarde dat het Vaticaan er naast zat, komt de paus af en toe tot inkeer. Gelukkig maar. Lennon is weer in ere hersteld bij paus Benedictus XVI. Net zoals Elvis Presley, over wie afgelopen zomer de banvloek werd opgeheven. Allemaal doden die absolutie van de paus krijgen. Jammer is alleen dat het voor levenden nog niet zo ver is, zoals het geval Madonna Ciccone, die werd geëxcommuniceerd toen ze tijdens haar vorige tour aan het kruis hing en daar aandacht vroeg voor de ziekte aids. Gisteren had NRC-Handelsblad een vernietigend commentaar over die houding van het Vaticaan. Bron voor die zonne-energie: Reuters.

Share

Speak Your Mind

*