10 december 2023

Beelden van de Canadese meteorieten

Credit: Geoff Howe/CP

Er zijn inmiddels ook foto’s gemaakt van enkele gevonden fragmenten van de meteoriet die 20 november in het westelijke gedeelte van Canada neerstortte, na als vuurbol een spectaculaire vlucht door de dampkring te hebben afgelegd. Dr. Alan Hildebrand en Ellen Milley (Universiteit van Calgary) namen afgelopen donderdag ook verslaggevers naar het gebied waar de fragmenten gevonden zijn en zoals dat meestal gaat hebben die fotocamera’s bij zich. Gevolg: de eerste beelden van de meteoriet, die waarschijnlijk zo’n tien ton moet hebben gewogen. Het gebied waar de fragmenten gevonden zijn heet Buzzard Coulee en ligt 40 km van de stad Lloydminster, op de grens van de provincies Alberta en Saskatchewan. Helaas zijn nog geen grote fragmenten gevonden, wel diverse kleintjes, zoals op de foto’s te zien.

Credit: Geoff Howe/CP

Hierboven zie je trouwens Ellen Milley bij het bevroren meertje waarin ook enkele fragmenten werden gevonden. Ehh… even wat anders. Ik kwam een uur of drie vannacht terug van m’n trip naar Heerlen/Maastricht, waar ik samen met Jan een meeting bijwoonde van enkele Galaxy Zoo-fans. Héél erg leuk geweest! 😀 Ik moet zo meteen Eline ‘even’ in Noordwijk ophalen van een danswedstrijd en daarna steven ik door naar m’n ouders, dus vanavond zal ik wel een verslag doen van de Galaxy Zoo-bijeenkomst. Tot dan! Bron voor die fragment-foto’s: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d