24 juli 2024

Ligt er een biels op Mars?

Een biels op Mars?

Een biels op Mars? Credit: NASA/JPL

De laatste dagen zijn er op internet nogal wat mensen die discussiëren over een foto die al weer een poos geleden genomen is, mei 2004 om precies te zijn door de Marsrover Opportunity, en die doet vermoeden dat er op het Marsoppervlak een biels ligt, zo’n langwerpig blok hout dus. 😯 klik maar eens op de foto om ‘m wat beter te bekijken en ja inderdaad, het is toch echt net een biels, zou je zo zeggen. Voor de pixel-fanatici onder ons: hier is een foto met meer resolutie te zien. Vraag is natuurlijk: ligt er inderdaad een biels op Mars en zo ja, hebben we hier het begin van het spoorwegennet van de Martiaanse Spoorwegen? Het antwoord is nee, hetgeen de weldenkende Astrobloglezers uiteraard niet zal verbazen. Het is een zwavel bevattend stuk rots, welke qua vorm erg lijkt op hout, maar dat niet is. Opportunity heeft meer van dergelijke vormen in het gebied van Meridiani Planum gezien. Dr. Jim Bell van de Cornell Universiteit denkt dat op sommige plekken de langwerpige rotsen omhoog zijn gerezen uit het landschap vanwege een inslag van een grote meteoriet in de buurt. Puur door een combinatie van de gelaagdheid van de rots, de lichtinval en de kijkrichting lijkt het een stuk hout. Gewoon rots dus, niks hout. Mars hout ons wel bezig hé? 😀 Andere voorbeelden van ‘stukken hout op Mars’ in de bron van deze astroblog, Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*