23 april 2024

Radar zaagt ‘Koop een ster’ door

Koop een ster

Koop een ster. Credit: Christian Stars.

Gisteravond zat ik naar het programma Tros-Radar (Nederland 1, 20.30 uur) te kijken, het bekende consumentenprogramma. Eén van de onderwerpen was het fenomeen ‘Koop een ster’, waarbij mensen voor een bepaald bedrag een ster kunnen kopen. Ja ja, er zijn mensen die denken dat je sterren kunt kopen. Kijk, dat je nou een stuk maan kunt kopen OK, maar sterren?! 😉 Afijn, de trend is dat overal ter wereld online sterren worden verkocht. Dat wil zeggen, coördinaten aan de hemel waar wéllicht een ster te vinden is. Maar in Radar zagen we gisteren dat iemand die bij Online Star Register een ster had gekocht voor (ik geloof) € 37,50 de coördinaten had van een plek aan de hemel waar helemaal géén ster staat. Volgens de verkoper zou er een ster moeten staan die 215 lichtjaar van ons verwijderd is, maar Jan de Boer van de KNVWS, hé die kennen we, heeft z’n Meade refractor erop gericht en er was NIETS te zien. Kortom, je koopt gewoon gebakken lucht. Ook al zou er een ster staan, dan ben je er nog geen eigenaar van. De interplanetaire en -stellaire ruimte is van niemand, simpel. Onlangs wist Tros-Radar ook al die astrologieprogramma’s op televisie door te zagen. Ze zijn goed bezig daar bij Radar! De uitzending wordt herhaald op woensdag om 15.25 uur. En anders natuurlijk op Uitzending gemist. Bron: Tros Radar.

Share

Comments

  1. Waarom zou een ster die "maar" op 215 lichtjaar staat niet te zien zijn? Betelgeuse staat op 427.47 lichtjaar met een magnitude van 0.45,ik kan hem direct aanwijzen,Alnilam staat op 1342.21LJ,met een magnitude van 1.65,ik wijs hem u direct aan zonder telescoop. Het heeft alleen maar met de grote te maken,niet alleen de afstand.

  2. Waarom zou een ster die “maar” op 215 lichtjaar staat niet te zien zijn?

    Omdat die ster er helemaal NIET is! Dus de grootte of lichtkracht van de ster doet er helemaal niet toe, het is gewoon zoals in de blog staat gebakken lucht die je koopt.

Speak Your Mind

*