19 juli 2024

Maan, Venus en Jupiter boven Los Angeles

credit: Dave Jurasevich (Mount Wilson Observatorium)

Weten jullie nog afgelopen maandag? Bij helder weer zouden we een magnifieke avond kunnen hebben, want het einde van de middag zou eerst Venus door de Maan worden bedekt en daarna zouden we kunnen genieten van een samenstand tussen Maan, Venus en Jupiter. Maar, zoals dat meestal het geval is in Nederland: het was knalbewolkt. Tenminste volgens de logica van de wet van Murphy op de plek waar ík vertoef. Gisteren zelfde tijd: helder! Zucht, zucht, zucht. Een mooi goedmakertje is de astrofoto van de dag, die ik hierboven heb afgebeeld. Een prachtige foto van Dave Jurasevich (Mount Wilson Observatorium) van het drietal boven de skyline van Los Angeles. Echt heel mooi. En voor een volgende Venusbedekking door de Maan bij een Zon onder de horizon moeten we gewoon tot 10 januari 2032 wachten. Da’s nog 8.438 nachtjes slapen! 😀 Bron: APOD.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Hoi Arie,

  wat een kl…te bezigheid is het toch soms, he….dat sterrengedoe…want inderdaad was het dinsdagmiddag/avond, precies 24 uur later (lees: TE LAAT…grrrrr) kraak en kraakhelder. Ik heb zelfs nog als "troostprijs" met mijn Newtonnetje hier gewoon voor de deur naar het fraaie kosmische drietal staan turen…..Ook leuk, ook mooi…maar toch, een daggie eerder zou ten zeerste op prijs gesteld zijn geweest.
  Nou ja…..dan wachten we toch gewoon weer op de volgende Venusbedekking, een jaar of 50 later??
  Trouwens….venusbedekkingen hebben bij toch al een zeer slechte naam want ik kan mij nog vaag (nou ja??) voor den getergde geest halen hoe ik ooit in den goede oude tijd (ruim 30 jaar geleden alweer!!) een gehuurd volkswagenbussie vol jong "Astro-tuig"…(eh..wij dus) helemaal naar Alkmaar heb gereden bij heldere nacht en ontij……..om na een waanzinnig kraakheldere nacht een zo'n zelfde soort Venusbedekking verknald te zien worden door 1(!!) verdwaald takke-wolkje die precies op het "moment surpreme" voor de maan schoof…..aarrggghhhh!!
  Uit pure frustratie heb ik toen, geloof ik, in ene keer een compleet pak koekjes in mijn snufferd geschoven…om..eh…mijn "vriendelijk taalgebruik" in de richting van die ene wolk wat te dempen.
  Wellicht had ik toen al het verstandige besluit moeten nemen om sigarenbandjes (Oh..yeah, spannnend!!) te gaan verzamelen in plaats van te volharden in het willen aanschouwen "dat gedoe daarboven"….zucht!
  Nou ja….. en ook nu weer stellen we die wel zeer drastische beslissing maar weer een poosje uit….want…eh… "(sterren)Hoop doet leven"??

  groeten van een eveneens getergd collega

  JB

  p.s. wel vanavond het ISS zien overkomen….erg grappig altijd!!

 2. Jan Brandt zegt

  Hoi Arie,

  wat een kl…te bezigheid is het toch soms, he….dat sterrengedoe…want inderdaad was het dinsdagmiddag/avond, precies 24 uur later (lees: TE LAAT…grrrrr) kraak en kraakhelder. Ik heb zelfs nog als “troostprijs” met mijn Newtonnetje hier gewoon voor de deur naar het fraaie kosmische drietal staan turen…..Ook leuk, ook mooi…maar toch, een daggie eerder zou ten zeerste op prijs gesteld zijn geweest.
  Nou ja…..dan wachten we toch gewoon weer op de volgende Venusbedekking, een jaar of 50 later??
  Trouwens….venusbedekkingen hebben bij toch al een zeer slechte naam want ik kan mij nog vaag (nou ja??) voor den getergde geest halen hoe ik ooit in den goede oude tijd (ruim 30 jaar geleden alweer!!) een gehuurd volkswagenbussie vol jong “Astro-tuig”…(eh..wij dus) helemaal naar Alkmaar heb gereden bij heldere nacht en ontij……..om na een waanzinnig kraakheldere nacht een zo'n zelfde soort Venusbedekking verknald te zien worden door 1(!!) verdwaald takke-wolkje die precies op het “moment surpreme” voor de maan schoof…..aarrggghhhh!!
  Uit pure frustratie heb ik toen, geloof ik, in ene keer een compleet pak koekjes in mijn snufferd geschoven…om..eh…mijn “vriendelijk taalgebruik” in de richting van die ene wolk wat te dempen.
  Wellicht had ik toen al het verstandige besluit moeten nemen om sigarenbandjes (Oh..yeah, spannnend!!) te gaan verzamelen in plaats van te volharden in het willen aanschouwen “dat gedoe daarboven”….zucht!
  Nou ja….. en ook nu weer stellen we die wel zeer drastische beslissing maar weer een poosje uit….want…eh… “(sterren)Hoop doet leven”??

  groeten van een eveneens getergd collega

  JB

  p.s. wel vanavond het ISS zien overkomen….erg grappig altijd!!

Speak Your Mind

*