15 november 2018

Wiebelende rotatieas Mars oorzaak klimaatveranderingen

Gesteentelagen op Mars

Gesteentelagen op Mars

Onderzoekers van onder andere het California Institute of Technology (Caltech) hebben aanwijzingen gevonden voor cyclische klimaatveranderingen op de planeet Mars die het gevolg zijn van veranderingen in diens rotatieas. Het gaat om de zogenaamde Obliquiteit of axiale variatie, de verandering in de stand van de rotatieas, waarbij de hellingshoek of inclinatie (Engels: tilt) van de equator verandert ten opzichte van het omloopvlak, het vlak van Mars in de baan om de zon, de ecliptica ((Een planeet met een rotatie-as loodrecht op het omloopvlak heeft een axiale variatie van 0

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.