18 november 2018

Chandra kijkt in het hart van de Tarantula

De Tarantulanevel

De Tarantulanevel

In de Grote Magelhaense Wolk, een begeleidend sterrenstelsel van onze Melkweg, bevindt zich het enorme stervormingsgebied 30 Doradus, een emissienevel (H II gaswolken) die ook wel bekend staat als de Tarantulanevel. 30 Doradus is ongeveer 800 lichtjaren in doorsnee. Hij staat (gelukkig maar) op een afstand van 180.000 lichtjaar. Zou ‘ie net zo ver staan als een andere emissienevel, de Orionnevel op 1.300 lichtjaar, dan zou 30 Doradus net zo groot zijn aan de hemel als 60 volle manen en het licht van de nevel zou schaduwen kunnen werpen. Afijn, in het hart van 30 Doradus bevindt zich de sterrenhoop R136, bestaande uit zeer jonge en heel massieve sterren. Temidden van die sterren zijn recentelijk andere zwaargewichten als supernovae ge

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.