2 maart 2024

Brand in warenhuis door meteorietinslag?

Het warenhuis in brand

Het warenhuis in brand. Credit: Paul Tonkin.

Ik lees zojuist een opmerkelijk bericht dat een brand in een warenhuis in Auckland, op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland, mogelijk veroorzaakt is door de inslag van een meteoriet. 😯 Diverse getuigen hebben gezien dat er een heldere meteoor aan de hemel was kort voor de brand uitbrak. Eén van die getuigen, ene Mike, zegt zelfs dat hij zag hoe de meteoriet [1]Even over de terminologie: in de ruimte spreken we van meteoroïden. Zodra het stuk steen de atmosfeer binnendringt noemen we het een meteoor en als ‘ie de aarde raakt is het een meteoriet. insloeg in het gebied van Auckland genaamd Ponsonby, waar dat warenhuis zich bevindt. De inslag werd gevolgd door het geluid van een explosie, aldus Mike. Het dak van het warenhuis raakte in brand en één medewerker van die binnen was werd licht gewond. Anderhalf uur later wist de brandweer het vuur te blussen. Opvallend is dat de laatste tijd vanuit diverse plekken op Aarde meldingen komen van heldere vuurbollen en inslagen van meteorieten. Toeval of niet? Bron: Astroengine.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Even over de terminologie: in de ruimte spreken we van meteoroïden. Zodra het stuk steen de atmosfeer binnendringt noemen we het een meteoor en als ‘ie de aarde raakt is het een meteoriet.

Comments

  1. Het is uitermate onwaarschijnlijk dat de brand door een meteoriet veroorzaakt is. Meteorieten komen namelijk niet "heet" op het aardoppervlak terecht, en hun lichtspoor ("meteoor") loopt niet door tot aan het aardoppervlak. Op een hoogte van 20-25 km zijn ze door wrijving met de atmosfeer dusdanig afgeremd, dat ze uitdoven.
    Verhalen als dit ("brand veroorzaakt door meteoriet") duiken wel vaker op, maar blijken naderhand nooit correct.

  2. Het is uitermate onwaarschijnlijk dat de brand door een meteoriet veroorzaakt is. Meteorieten komen namelijk niet “heet” op het aardoppervlak terecht, en hun lichtspoor (“meteoor”) loopt niet door tot aan het aardoppervlak. Op een hoogte van 20-25 km zijn ze door wrijving met de atmosfeer dusdanig afgeremd, dat ze uitdoven.
    Verhalen als dit (“brand veroorzaakt door meteoriet”) duiken wel vaker op, maar blijken naderhand nooit correct.

  3. Klopt. Het zal wel allemaal op toeval berusten.

Speak Your Mind

*