10 december 2019

Nieuw model verklaart rotatie maan beter

Model van de Maan

Model van de Maan

De maan draait in 27,321582 dagen om haar as, zeg 27 dagen,7 uur, 43 minuten en 11,47 seconden. Niets nieuws zou je zo zeggen en na honderden jaren van studie van onze naaste buur zou je zeggen dat we over die rotatie inmiddels wel genoeg weten. Niet dus. Nog steeds wordt er uitvoerig studie gedaan naar de rotatie van de maan en worden modellen opgesteld die de rotatie proberen te verklaren. Zo bleek deze weer uit een publicatie van de twee Spaanse sterrenkundigen Juan J. A. Getino (Universiteit van Valladolid) en Alberto Escapa (Universiteit van Alicante), waarin ze een nieuw model van de rotatie van de maan beschrijven. De maan heeft daarin een gelaagde structuur, waarin een ‘vloeibare’ mantel en een vaste kern zitten. Dat begrip vloeibaar wil nog wel eens voor spraakverwarring zorgen, want ook de aardse mantel schijnt vloeibaar te zijn. Denk dan niet aan zoiets vloeibaarachtigs als water, want dat is het niet. Het is meer glasachtig. Yep, glas is ook een soort vloeistof, maar dan een h

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.