18 november 2018

Wat zit er onder de korst van Europa?

Een dikke of dunne korst?

Een dikke of dunne korst?

Europa is de kleinste van de vier grote manen van Jupiter. Europa bezit een ijle atmosfeer van zuurstof. Het oppervlak bestaat uit ijs en kent zeer weinig hoogteverschillen. Onder het ijs ligt een oceaan van water met daar weer onder een kern van ijzer. Al lange tijd wordt nagedacht over een mogelijke missie naar deze maan, bedoeld om door de korst heen te dringen en vervolgens in die oceaan onderzoek te doen. De warmte die nodig is om de oceaan vloeibaar te houden komt van de getijdwerking door de reuzenplaneet Jupiter. De afstand tot Jupiter varieert met 1% tijdens z’n 85 uur durende omloopbaan en dat zorgt ervoor dat het tij op Europa zo’n 30 meter bedraagt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.