28 maart 2024

Wat zit er onder de korst van Europa?

Een dikke of dunne korst?

Een dikke of dunne korst? Credit: Michael Carrol/NASA-JPL

Europa is de kleinste van de vier grote manen van Jupiter. Europa bezit een ijle atmosfeer van zuurstof. Het oppervlak bestaat uit ijs en kent zeer weinig hoogteverschillen. Onder het ijs ligt een oceaan van water met daar weer onder een kern van ijzer. Al lange tijd wordt nagedacht over een mogelijke missie naar deze maan, bedoeld om door de korst heen te dringen en vervolgens in die oceaan onderzoek te doen. De warmte die nodig is om de oceaan vloeibaar te houden komt van de getijdwerking door de reuzenplaneet Jupiter. De afstand tot Jupiter varieert met 1% tijdens z’n 85 uur durende omloopbaan en dat zorgt ervoor dat het tij op Europa zo’n 30 meter bedraagt. De vraag hoe dik de ijskorst van Europa is is nog niet definitief beantwoord. De meeste planetologen en maanologen (huh?) houden het op enkele tientallen kilometers, terwijl anderen, zoals Professor Richard Greenberg, auteur van het pas verschenen boek Unmasking Europa, denken dat de korst slechts enkele kilometers dik is. In het dikke-korst-model wordt de warmte vanuit de kern van Europa via convectie [1]Convectie is de stroming van gas of vloeistof. naar buiten vervoerd. In het dunne-korst-model is conductie [2]Hierbij gaat de warmte van het ene materiaal over naar het andere materiaal. Bijvoorbeeld de warmte van kokend water die wordt meegegeven aan de omringende ketel. de vermoedelijke wijze van warmtetransport. Conductie gaat trager dan convectie, maar het is wel een stuk constanter. Greenberg is van mening dat het dikke-korst-model met name politiek gekleurd is en daarom favoriet is boven zá­jn model.

Unmasking Europa

Unmasking Europa. Credit: Richard Greenberg

Hij denkt aanwijzingen voor een dunne korst te vinden in de scheuren die in de korst door de Galileosonde zijn gevonden. Over de mogelijkheid van het bestaan van primitief leven op Europa denkt Greenberg dat zijn model méér kans biedt op de mogelijkheid, omdat water uit de oceaan bij een dunne korst makkelijker het oppervlak kan bereiken. Daar is zoals gezegd een beetje zuurstof aanwezig en dat gecombineerd met zonlicht maakt de kans op het ontstaan van leven weer groter. Mmm, leuk boek dat Unmasking Europa om misschien een keer aan te schaffen. Bron: Astrobio.net.

Voetnoten

Voetnoten
1 Convectie is de stroming van gas of vloeistof.
2 Hierbij gaat de warmte van het ene materiaal over naar het andere materiaal. Bijvoorbeeld de warmte van kokend water die wordt meegegeven aan de omringende ketel.
Share

Speak Your Mind

*