22 september 2023

Rozettenevel en Krabnevel vanuit Arkel

De Rozettenevel Zie hier de Rozettenevel in het sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros), ten westen van Orion. Gefotografeerd op 23 december vanuit Arkel door Peter Pulles in z’n nieuwe onderkomen. Boven een carport heeft ‘ie een plateau gebouwd, genaamd Observatorium De Linge, waar al z’n apparatuur uitgestald staat en waarvandaan hij het grootste gedeelte van de hemel ‘onder vuur kan nemen’. Prachtige foto, dat zal iedereen toch met mij eens zijn. In feite heeft Peter tien foto’s gemaakt, ieder 300 seconden belicht op 800 iso, door z’n William Optics 80 mm en z’n Hutech gemodificeerde Canon 350D. Drie dagen later dacht Peter ‘kom, ik pak er maar eens de spiksplinternieuwe 20 cm F9 Ritchey-Chretien kijker van GSO bij en ga die eventjes uittesten’.

De KrabnevelEn dat leverde een soort van kerstfoto op van Messier 1, beter bekend als de Krabnevel in Stier (Taurus), ten oosten van Orion. Hier heeft Peter 20 opnames van 150 seconden aan gewijd op 1600 iso. Ook dat leverde gestackt en wel een prachtige foto op, hiernaast te bewonderen. Kortom Peter, jij hebt je kerstdagen weer goed besteed! 😀

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: