30 november 2023

Jaarafsluiting voor de durfals

Conjunctie

Credit: Sky & Telescope.

Morgenavond, de laatste avond van 2008, zijn er enkele samenstanden te zien die best lastig zijn om waar te nemen. Tenminste, één samenstand dan, die van de planeten Jupiter en Mercurius. Héél laag in het zuidwesten is dit tweetal kort na zonsondergang te zien. Ze staan om 15.40 uur 1,3° van elkaar vandaan, maar op dat moment staan we allemaal nog oliebollen te bakken. Je kan het kort na 17.00 uur eens proberen, eventueel met een verrekijker. Als je vanavond (30 december) een poging wil wagen is dat misschien nog beter, want nu is het kraakhelder en ik weet niet of je er met de oudjaarsavonddis (70 punten bij Scrabble) aan toe komt te gaan waarnemen én of de weergoden ons dan net zo gezind zijn als afgelopen dagen. Voordeel van vanavond kijken is dat de maan er in de buurt staat. Diezelfde maan is onderweg tussen het duo Jupiter-Mercurius en de heldere avondster Venus. Op 31 december staat de maan vlakbij Venus (18.25 uur). Rechtsonder van het tweetal staat Neptunus, maar die is met een helderheid van 7,9m (80.000 keer minder helder als Venus) alleen te zien in een telescoop. Als je ‘m wilt proberen op te zoeken kan je dit kaartje gebruiken. Bron: Sterrengids 2008 + Sky & Telescope.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Hmmmmm, de enige ECHTE moeilijkheid lijkt mij eerder de ietwat schandalige kou van de laatste paar dagen.
  Ik heb afgelopen zondagnacht een ruim uur doorgebracht "fuzzy blob hunting" met mijn telescoopje……en JA dat was mooi want het was echt kraak en kraakhelder…..maar..eh… als alles wat..eh..zeg maar "los aan je lijf hangt" (laat ik den geachte lezers de ranzige details besparen..ha..ha..!!) in no time aan flarden vriest, dan gaat de lol er wel heel rap van af, dunkt mij!!
  Zucht…..ene Al Gore heeft toch "global warming" en zo beloofd, als ik maar als een brave jongen maar standvastig met mijn 2CV'tje rondjes om de kerk zou blijven rijden. Nou en….wanneer woon ik dan eindelijk in het "Monaco aan de oude Maas"???
  "Meer pret met schaatsen IN het vet".

  Groetjezzz en een lekker warm 2009 toegewenst,

  JB

 2. Monaco aan de Maas? Ha, dat wordt eerder Hammerfest aan de Maas. 😀 Hé jij ook een fijn uiteinde. Doe Elca de groeten enne denk eraan, niet teveel Gluhwein drinken morgenavond.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: