15 november 2018

Stervorming vlakbij het centrale zwarte gat

jonge sterren bij het centrale zwarte gatJe zou het niet de meest ideale kraamkamer van sterren kunnen noemen en toch hebben sterrenkundigen op slechts enkele lichtjaren afstand van het supermassieve zwarte gat1 in het centrum van de Melkweg twee zeer jonge protosterren ontdekt. Met behulp van de Very Large Array (VLA) van radiotelescopen zagen de sterrenkundigen van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics en het Max Planck Institute for Radio Astronomy de twee pas geboren sterren, eentje op 7 lichtjaar en de ander op 10 lichtjaar van het zwarte gat. Dat wil zeggen dat men twee masers ontdekte. Da

Noten
  1. Welke een massa heeft van 4,31 miljoen zonmassa’s, schoon aan de haak. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.