2 maart 2024

Huygens start ’t jaar met nieuwjaarsreceptie

De voorzitter spreekt!

De voorzitter spreekt!

Gisteravond was het knallen bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Er was dan weliswaar geen fles champagne te bekennen, maar met een combi van een nieuwjaarstoespraak van de kersverse voorzitter, een astrokwis die voor het derde achtereenvolgende jaar werd gehouden plus als toegift een praatje over de nieuwste reflector van Guan Sheng Optical (GSO) was het een knallende avond. En daarmee ook de start van een nieuw seizoen van Huygens. Die voorzitter was Peter Boot, die eind november op een mini-ALV zoals dat in vaktermen heet [1]Een Algemene Ledenvergadering zogezegd. als zodanig gekozen was, en die startte de avond met een lange toespraak. Nou ja lang, dat viel wel mee, het was alleen een lange lijst van mensen die hij bedankte voor hun inzet het afgelopen jaar. Drie kwartier later was de lijst afgewerkt en kon voorzitter Boot de plannen voor 2009 bekend maken. Uiteraard wees hij op het Internationale jaar van de Sterrenkunde 2009, waaraan Huygens meedoet door alle lezingen toegankelijk te maken voor het publiek! 😀 En dat alles gratis en voor niks. Na Boot was de beurt aan Kees Kwakernaak, Huygenslid van het vroege uur, die zoals gezegd voor het derde jaar al weer z’n befaamde Astrokwis organiseerde. Geholpen door z’n charmante assistente Ineke liet hij in twee rondes in totaal vijftig meerkeuzevragen zien waarmee je een astro-bingokaart moest volstrepen. Eigenlijk had ik glansrijk de eerste ronde gewonnen, ware het niet dat ene André Heijkoop stiekem op mijn bingokaart zat te kijken en er verkeerde antwoorden tussen zaten. 😎 Eén vraag was hoeveel manen de dwergplaneet Pluto heeft. Eén, twee of drie kon je kiezen. Drie werd er gezegd, maar zoals we allemaal weten was het twee, omdat Charon helemaal geen maan is. Nou, we gaan er van uit dat in de vierde versie van de astrokwis alles in orde zal zijn. 😉 Tenslotte die GSO telescoop. Peter Pulles, de bekende astrofotograaf uit het ‘verre’ Arkel had een kakelverse kijker van de firma Guan Sheng Optics ontvangen, eentje van het type Ritchey-Chrétien. Als ik het allemaal goed begrepen heb een 6″ F/9 telescoop, waarvan hij uitvoerig de details vertelde en die door sommigen als de frituurpan werd aangeduidt. Inclusief frituurolie-aftap aan de achterzijde. 🙂 Peter liet foto’s zien van objecten aan de hemel die hij met de telescoop plus z’n 350D Canon erachter gemaakt had.

Peter Pulles en z'n GSO

Peter Pulles en z’n GSO

Foto’s van onder andere de Krabnevel M1 in Stier. Probleem wat we constateerden was dat de sterren niet echt scherp waren. Het waren kleine vlekjes. Peter zou samen met z’n sterrenmaat Gerrit uit Schaluinen proberen te  achterhalen wat daar precies de oorzaak van was, dus dat krijgen we vast een volgende keer te horen. Afijn, tegen twaalven was ’t allemaal zo’n beetje afgelopen en ging iedereen weer huiswaarts door de ijzige kou. Brrrrr… Oh ja, wie was één van de winnaars van de Astrokwis? Juist ja, ene André Heijkoop. 👿

 

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Een Algemene Ledenvergadering zogezegd.

Speak Your Mind

*